Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Ny rapport: Bostäder saknas för ekonomiskt svaga hushåll

Bostadsbyggandet ökar kraftigt men samtidigt ökar bostadsbristen i takt med att befolkningsantalet växer.

Det visar Länsstyrelsens rapport ”Läget i länet – bostadsmarknaden i Stockholms län 2017”.

Hela Stockholms län har underskott på bostäder. Men Länsstyrelsens bedömning är att de satsningar som hittills gjorts inte varit tillräckliga för att producera bostäder i olika prisklasser.

– Det saknas fortfarande bostäder för ekonomiskt svaga hushåll. Endast en tredjedel av bostäderna som tillkommit sedan 2010 har varit hyresrätter. Det behövs ett utvecklingsarbete för att få fram billigare nyproduktion så att utbudet blir mer allsidigt än vad det är i dag, kommenterar landshövding Chris Heister.

Bostadsmarknaden är särskilt ansträngd för nyanlända med uppehållstillstånd där merparten kommunanvisas till tillfälliga bostäder. Även om tillfälliga bostadslösningar kan vara nödvändiga under en period, bör strävan vara att på sikt skapa bostadslösningar som ger förutsättningar för en god etablering och integration, enligt Länsstyrelsen.

De senaste åren har bostadsbyggandet ökat kraftigt. Åren 2013–2016 började knappt 62 000 bostäder att byggas i Stockholms län, vilket kan jämföras med drygt 29 000 bostäder föregående fyraårsperiod.

Utöver att nya bostäder blir inflyttningsklara ökar bostadsbeståndet varje år genom att fritidshus blir permanentboende och att lokaler byggs om till bostäder. Från 2010 – då Länsstyrelsen började följa upp hur många bostäder som tillkommer i länets kommuner och jämför med landstingets uträknade bostadsbehov – till och med 2016 har det totala bostadsbeståndet i länet ökat med 81 300 bostäder.

– Under 2016 tillkom 16 250 bostäder, det är första året som det regionala målet på 16 000 nya bostäder årligen överstigs. Det kraftigt ökade bostadsbyggandet innebär dessutom att ytterligare tusentals bostäder kommer bli inflyttningsklara framöver – ett välkommet tillskott för gamla och nya länsbor, säger Chris Heister.

Kommande år bedöms bostadsbyggandet vara fortsatt högt, även om toppen förmodligen är nådd. Länsstyrelsen bedömer att 20 000 bostäder påbörjas i år, liksom det gjordes ifjol, och att 18 000 bostäder börjar byggas nästa år. Bedömningen grundar sig på de signaler som kommer från bransch och kommun om att projekt skjuts framåt i tid, bland annat på grund av bristande resurser. Av de 38 000 bostäder som påbörjas i år och nästa år beräknas 5 000 vara studentbostäder.

Bild: Alex Farnsworth

Publicerad 09:53, 15 juni 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

View Results

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: