Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

119 covidsmittade på äldreboenden i Hägersten-Älvsjö – 47 avlidna

119 personer på Hägersten-Älvsjös äldreboenden har blivit smittade av covid-19. Endast fem av dessa har fått sjukhusvård. På äldreboendena i stadsdelsområdet har ingen behandling med syrgas förekommit.

Det visar ny statistik från Hägersten-Älvsjös stadsdelsförvaltning.

Av de 119 smittade har 47 avlidit.

– Man behöver dock vara försiktig  med att tolka statistiken. Det är osäkert om covid-19 är entydigt den avgörande dödsorsaken, säger Marja Kammouna, äldreomsorgschef i Hägersten-Älvsjö.

LÄS MER: Coronasmitta på nästan samtliga äldreboenden i Hägersten-Liljeholmen

 Marja Kammouna hänvisar till Region Östergötland, som enligt Socialstyrelsen dubbelkollat de dödsfall där sjukhuspatienter anges ha avlidit av covid-19. Enligt Region Östergötlands uppgifter ska covid-19 vara huvudsaklig dödsorsak i endast 15 procent av dessa granskade fall. 

– När det gäller äldre som bor på särskilda boenden har många flera underliggande sjukdomar. Socialstyrelsen uppmuntrar nu flera regioner göra samma granskning som Östergötland, säger Marja Kammouna som tillägger att i dagsläget finns ingen covidsmitta på stadsdelsområdets äldreboenden.

LÄS MER: Kritik mot hur Fruängsgården hanterat covidsmittan – 30 avlidna

I stadsdelsområdet Hägersten-Älvsjö bor det sammanlagt 440 äldre på särskilda boenden och 119 av dessa har alltså konstaterats vara smittade med covid-19. 

På många håll i Sverige har  stark kritik  framförts mot vården, liksom brist på vård,  av äldre i samband med pandemin. Att tillvaron på äldreboenden inte går att jämföra med sjukhusvård har blivit tydligt.  Det är också de “äldre-äldre” som dominerar bland dödsfallen i Sverige. 

Ledamoten av Hägersten-Älvsjös stadsdelsnämnd Henrik Åkerlund (SD) ställer frågan till nämnden om vilken medicinsk behandling som erbjudits de covid-19-smittade patienterna på äldreboendena i Hägersten-Älvsjö 

Stadsdelsförvaltningen svarar att behandlingen vid covid-19 är symtomlindrande, komplikationsförebyggande och allmänt understödjande. 

LÄS MER: Äldreomsorgschefen om Ivos granskning: Så borde vi agerat

Förvaltningen skriver att syrgas är ett läkemedel som ordineras individuellt av ansvarig läkare. Utrustning för behandling med syrgas förekommer därför inte såvida det inte är individuellt ordinerat, vilket hittills inte förekommit på stadsdelens äldreboenden vid covid-19.

Att syrgas kan hjälpa covidpatienter men trots det inte används på svenska äldreboenden – till skillnad mot norska diton – bekräftas i flera artiklar som DN skrivit i ämnet.

– Det är alltid läkaren som ordinerar medicinska behandlingar som läkemedel, syrgas,dropp och så vidare. Där gör läkaren alltid en individuell bedömning. Kommunen ansvarar för att ge  behandlingen upp till och med sjuksköterskenivå, säger Marja Kammouna.

Syrgas har alltså inte funnits på äldreboendena i Hägersten-Älvsjö, men om det hade funnits, hur många av de som avlidit av covid-19 skulle då överlevt?

– Det kan nog ingen svara på, säger Marja Kammouna och tillägger att sammanlagt har fem personer av dem med smitta fått sjukhusvård.

LÄS ÄVEN: Ivo: Två äldreboenden i Hägersten-Älvsjö granskas vidare

Under hösten gör myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en granskning av 90 äldreboenden med anledning av pandemin, två av dessa finns i Hägersten-Älvsjö: Fruängsgårdens vård- och omsorgsboende och Solberga äldreboende. Några resultat har ännu inte kommit från den granskningen.

Text: Mats Falck

Hur vill du ha det när du blir gammal i Hägersten-Älvsjö? Skriv och berätta! redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 08:28, 26 augusti 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: