Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Äldreomsorgschefen om Ivos granskning: Så borde vi agerat

Äldreomsorgschefen i Hägersten-Älvsjö Marja Kammouna välkomnar Ivos vidare granskning av Fruängsgårdens vård- och omsorgsboende och Solberga äldreboende.

LÄS ÄVEN: Ivo: Två äldreboenden i Hägersten-Älvsjö granskas vidare

Det säger hon till Bättre stadsdel efter att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, tidigare i veckan offentliggjort resultatet av sin tillsyn av landets 1700 äldreboenden under pandemin. Samt att 90 av dessa granskas vidare, inklusive de båda i Hägersten-Älvsjö.

– Vi ser granskningen som mycket positiv. Resultatet kommer vi att ha stor nytta i vårt kommande analysarbete och blivande utvecklingsarbete, säger Marja Kammouna, äldreomsorgschef i Hägersten-Älvsjö.

LÄS ÄVEN: Coronasmitta på nästan samtliga äldreboenden i Hägersten-Liljeholmen

Enligt Marja Kammouna har man inom äldreomsorgen i Hägersten-Älvsjö redan genomfört en rad åtgärder under pandemin, både i  organisationen och på de båda boendena.

– Samtliga verksamheter har följt folkhälsomyndighetens, regionens och läkarorganisationens rekommendationer, riktlinjer och rutiner. Vi har skärpt till egenkontrollen och samverkan internt inom förvaltningen har vidgats och alla hjälper till  exempel med nyrekrytering, anskaffande av skyddsutrustning, kommunikation, information med mera. Äldreomsorgen har jobbat mycket med ”hands on” när det gäller bland annat utbildning i basala hygienrutiner och användning av skyddsutrustning.  

LÄS ÄVEN: Kritik mot hur Fruängsgården hanterat covidsmittan – 30 avlidna

Om ni tittar i backspegeln, vad borde ni gjort från början?
– Det är lite för tidigt för en djupare analys som vi kommer att genomföra när vi har fått resultat av Ivos granskning.  Men allmänt  hade vi önskat  att besöksförbudet hade kommit tidigare än först i början av april. Vi fick smittan relativt tidigt i vård- och omsorgsboendena. Vi borde ha haft större lager på skyddsutrustning och provtagning av smitta och antikropps prover skulle ha kommit igång tidigare. Dessa saker har vi tyvärr inte kunnat påverka. Vi ser fram emot granskningen för att kunna se om det är något som vi inte har tänkt.  

LÄS ÄVEN: Regeringen: Inför besöksförbud på äldreboenden

Hur är status på boendena idag?
– Situationen är idag stabil i boendena, har enbart en som har smitta och som har kohortvård. Det finns god tillgång till skyddsutrustning i staden och vi har gott om personal. Vi fortsätter ständigt med utbildning och  repetition av hygienrutiner och följer utvecklingen  och förändringar i verksamhetsområdet, säger Marja Kammouna och fortsätter:

– Tyvärr hade vi många avlidna men faktiskt flera som tillfrisknade. Vi är väldigt ledsna för vad våra äldre har fått lida på grund av pandemin och att vi var inte bättre rustade för det.

Bild: Holger Ellgaard
Text: Mats Falck

Publicerad 07:19, 9 juli 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: