Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

simon och polisbil

Därför fortsätter Varning i Hägersten-Älvsjö att växa

Hägerstensbon Simon Emanuelsson Bartosz startade Facebookgruppen: Varning i Hägersten-Älvsjö (Grannsamverkan) för tre år sedan och gruppen har sedan dess vuxit rejält. Enligt grundaren kommer målet om 20.000 medlemmar i gruppen snart att uppnås.

Simon berättar att han startade gruppen i blygsam skala och bjöd in lite grannar och andra. Dessutom gjorde han lite reklam i andra lokala grupper och snart växte den i medlemsantal.

– När vi var runt 2500 medlemmar bjöds jag in till SVT-programmet Veckans Brott för att sitta i studion och diskutera digitala grannsamverkansgruppers vara eller icke vara och dess påverkan. Efter programmet blev det en rejäl skjuts i inflödet av medlemmar. I samband med detta lade jag även till ”Grannsamverkan” i gruppnamnet.

Varifrån kom inspiration till gruppen?
– Jag tänkte att jag ville göra något för närområdet och såg några grupper i norra Stockholm som var framgångsrika med sina grannsamverkans- varningsgrupper, så jag frågade en av skaparna till gruppen i just norra Stockholm om jag kunde göra en copy-paste, vilket gick bra. Det visade sig snart att det fanns ett stort behov av en samlad grupp med information och händelser för södra sidan och våra stadsdelsområden.

LÄS ÄVEN: Så ska Nattskiftet göra SL-resorna säkrare för unga kvinnor

Vad är syftet med den?
– Att hjälpa till att skapa trygga, snygga och säkra stadsdelsområden.

Vilka typer av inlägg ger flest klick?
– De inlägg som får mest uppmärksamhet är klart de inlägg där trådskaparen iakttagit ett misstänkt brott, ett stulet fordon eller ett bråk som ägt rum.

Vilken sorts respons har du fått på gruppen?
– Det var mycket blandat i början. Många medlemmar tycker att just deras sätt att se på hur en grupp av denna karaktären skall drivas, var det rätta och många var ute efter att förstöra. Jag fick jobba hårt i början att hålla ute politik och andra tyckare så att gruppen kunde hålla sig till sakfrågor. Efter programmet i SVT var det idel hyllningar och sedan har responsen varit bra hela vägen fram till idag. Får många privatmeddelanden om tankar och idéer och jag försöker ta till mig all feedback som inkommer för att göra gruppen bättre.

Hur rensar du i inläggen?
– Jag rensar med hjälp av Facebooks avancerade algoritmer. Ju fler medlemmar man har i en grupp, desto fler verktyg hjälper Facebook till med. Man sorterar ut hat & hot med hjälp av nyckelord och fraser till exempel Gruppen har ett varningssystem där man blir suspenderad vid olika typer av överträdelser för att till slut bli permanent blockad från gruppen.

Har du någon gång funderat på att byta namn från Varning i Hägersten-Älvsjö (Grannsamverkan) till bara Grannsamverkan Hägersten-Älvsjö?
– Varningsnamnet slår igenom mediabruset. Jag gjorde en omröstning tidigt och frågade gruppen vad den skulle döpas om till. Flest förslag fastnade på just ”Varning i Hägersten” och med tillägget grannsamverkan. Detta för att man kommer igenom och står ut, vilket gör det enkelt att hitta gruppen i sökningar men också för att visa att gruppen inte bara ska hålla ett högt tonläge utan även jobba med mjukare bitar så som trygghet- snygghetsvärden., det vill säga inte bara säkerhet och brott. Namnet fortsätter dra medlemmar och vi fortsätter att växa.

Simon Emanuelsson Bartosz
Boende i Hägersten sedan 2004. Bakgrund inom media- och säkerhetsbranschen. Driver idag nyhetsbloggen -Cancelculture.se där han skriver om karriärsrelaterade händelser rörande offentliga och kända personer.
”Har väl utvecklat någon form av civilkurage sedan min tid i säkerhetsbranschen och använder min erfarenhet från media för att driva nyhetsbloggen såväl som min Facebookgrupp.”

Bild: Brottsplats Stockholm

Prenumerera gärna på Bättre stadsdel. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 09:44, 21 september 2022
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Det är i slutet av september och det är sommartemperaturer.
Hur utnyttjar du det fina sensommarvädret som är nu?

Martina, bosatt vid Liljeholmskajen:
– Jag ska vara ute och gå. Jag har en dotter och vi ska besöka några parker. Och hänga vid båtklubben!
Cecilia, bosatt på Södermalm:
– Idag ska jag ta en promenad med min kompis, som precis har fått en bebis. Och så ska jag ut i skogen och
plocka svamp också!
Kurt, bosatt vid Trekanten:
– Jag sitter här. Min kvinna är där borta någonstans. Vi promenerar alltså.
Helene, bosatt i Årsta:
– Vad ska jag säga, jag gör egentligen ingenting särskilt annat än vad jag brukar. Men jag är kanske ute lite mer och går och så.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 13:57, 22 september 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: