Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Efter larm från boende: Axelsberg kan få mobila ordningsvakter

Efter  larm om överfall och rån i Axelsberg sätter nu polis och stadsdel in insatser för att öka tryggheten.

Stadsdelen samverkar med polisen och uppdaterar regelbundet den lokala lägesbilden med kommunpolisen i Skärholmen. De kommer nu att följa upp Axelsberg vid dessa genomgångar för att se över tänkbara insatser och följa upp läget.

– Polisen har redan ökat sin närvaro i området. De har fokus på den otrygghet som beskrivits och följer upp unga och unga vuxna i området som kan kopplas till den, säger Clas Cederlid, preventionssamordnare på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning.

Det var efter att Axelsbergsbon och läraren Malin Appeltofft i en debattartikel larmade om otrygghet med rån och överfall som nu stadsdelen agerar. Malins tonårsbarn har blivit utsatt för knivhot och rån i Axelsberg. Sonen och flera av hans kompisar har under flera års tid känt sig hotade av gäng vid tunnelbanan och efter hennes artikel har hon blivit kontaktad av flera vuxna i området, vars barn och barnbarn drabbats av samma sak.

– Nyligen blev jag kontaktad av en kvinna i Axelsberg vars son utsattes för våld och rån i Axelsberg för några veckor sedan. Den killen ska ha försökt springa ifrån gänget vid tunnelbanan men blev uppjagad efter flera hundra meter.

Förra veckan blev Malin dessutom uppringd av en mormor och en pappa. Båda hade läst hennes text och båda hade erfarenhet från att deras barnbarn respektive son utsatts för flera olika rån på mindre än ett år. Rånen har bland annat skett i Mälarhöjden och i Liljeholmen.

– Killen har inte vågat polisanmäla på grund av hot från killarna. Pappan som ringde var så arg och trött på att sonen rånats tre gånger på mindre än ett år. Han med flera är redo för medborgargarde och vill sätta press på politikerna och myndigheterna.

Dessutom har hon pratat med föräldrar till annan 18-årig kille som utsattes för rån i Axelsberg för några veckor sedan då han kom hem med tunnelbanan på natten.

– Fem, sex unga maskerade killar jagade honom, sparkade ner honom och rånade honom samt tvingade honom att tömma sitt konto på bankomaten.

Stadsdelen samverkar med flera olika aktörer och har under den senaste tiden fokuserat på Västertorp och Liljeholmen som är mest utsatta. Efter de senaste signalerna från Axelsberg ska Clas ta kontakt med bland annat MTR, SL, de olika stödboendena, skolorna och med de som bor i området. Problemet är att statistiken inte visar att området är mer drabbat.

– Vi har inte fått in så jättemycket om Axelsberg.Vi vet inte om området är mer drabbat än andra områden. Det viktiga är att alla sådana här händelser polisanmäls så att polisen ska kunna göra rätt prioriteringar utifrån befintliga resurser.

Vet ni hur stor mörkertalet är?
– Nej, det vet vi inte.

Clas tipsar om Stockholms stads Stödcentrum som erbjuder stöd för ungdomar som utsatts för till exempel personrån, misshandel, våldtäkt, olaga hot eller ofredande.

Nästa vecka har förvaltningen även planerat in en vandring i Axelsberg för att se om den fysiska miljön kan förbättras för att öka tryggheten. Det kan till exempel handla om bättre belysning och om till exempel buskar behöver tas bort för att få bättre insyn.

– En annan tänkbar åtgärd är att vi får igång en dialog med de som bor i området med syfte att få ökat antalet vuxna på gatorna. Boende kan kontakta fältassistenter för att starta föräldravandring

Sedan en tid tillbaka har Stockholms stad så kallade mobila ordningsvakter som har tillstånd att patrullera på flera platser i området. Det är i Liljeholmsparken, Västertorps centrum och Fruängens centrum. Nyligen sökte stadsdelen och fick ok att vakter även ska patrullera i Nybohov.

– Vi kan söka för ännu fler platser.

Kan det bli aktuellt med denna typ av vakter i Axelsberg?
– Ja, det är inte alls omöjligt. Men då måste vi ha statistik som backar upp en sådan ansökan. Därför är det så viktigt att de som drabbats polisanmäler.

– När vi ser till övrig information och statistik från polisen så är det inget som sticker ut i Axelsberg. Däremot så tar vi den information vi får på allvar och kartlägger genom kontakt med olika aktörer situationen i Axelsberg för att se om vilka insatser som kan vara aktuella.

Malin är positiv till att stadsdelen nu agerar.

– Jag hade också önskat att vi hade kvarterspoliser som kan området och som vet vilka människor som bor här och vilka kriminella element och individer som kommer och går i området, säger hon.

Publicerad 20:25, 11 november 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Välkommen till Västertorps scoutkårs digitala julbasar!

    21 november kl.08:00 - 4 december kl.17:00
  2. Konstfacks julmarknad

    1 december kl.14:00 - 20 december kl.18:00
  3. Färgfabrikens vårmarknad 20-21 mars

    2021/03/20kl.11:00 - 2021/03/21kl.17:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bör det bli krav på att bära munskydd?

View Results

Publicerad 11:25, 13 november 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: