Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

De startar lokalt mikrobryggeri

Publicerad 14:01, 13 april 2017

Ett litet hantverksbryggeri har startat i Gröndal. Förra veckan levererades de första flaskorna och nu siktar delägarna på expansion.

– Alla vi fem har länge varit väldigt ölintresserade. Vi bryggde lite hemma i köket tidigare men det blir lätt kladdigt och dessutom kan man bara göra små satser. Så vi började leta lokal och nu är vi här, säger Linus Frimodig och Tim Mellgren, två av delägarna.

När de för ett år sedan fick tillträde till den 90 kvadratmeter stora lokalen på Gröndalsvägen var den ganska nedgången. På 50-talet hade Lundbergs konditori verksamhet i lokalen. Senast var den lagerlokal för en målerifirma.

De senaste månaderna har Linus, Tim och de andra delägarna renoverat och installerat bryggeriutrustningen i lokalen.

– Den är ju helkaklad så den är perfekt för ett bryggeri.

Varför Gröndal?
– Vi letade ganska brett till en början innan vi hittade den här. Vi tror att Hägersten-Liljeholmen är en bra stadsdel med ett stort intresse för lokalproducerat, säger Linus som själv bor i Liljeholmen.

Vad gör ni när ni inte brygger öl?
– Jag och Tim jobbar med digital grafisk produktion och webbutveckling på en reklambyrå. De andra jobbar på bank, som elgrossist och bovärd. Sammantaget finns det mycket kompetens som vi har nytta av i bolaget.

Förra veckan lanserade de den första ölen, en IPA, en starköl med namnet Hopsan Kerstin.

– Det är en ganska lätt för att vara en IPA. Väldigt humlig och har en bra beska. Vi är jäkligt nöjda med den.

– Sen jobbar vi hela tiden på nya saker. Vi har några recept som står och bubblar i lokalen. Bland annat en folköl. Vi kan brygga samma recept flera gånger och göra små justeringar innan vi är nöjda.

Premiären ägde rum på restaurang Bankomat på Sjövikstorget i fredags.

– Det var den första restaurangen vi levererade till. Respons var bra. Första leveransen har redan tagit slut. Men det var ju samma dag som attentatet i city vilket gjorde bland annat att folk inte kunde ta sig till restaurangen, så det blev ju lite fel.

Namnet Hopsan kommer från engelska Hops, som betyder humle.

– Vi gillar humlerik öl och tyckte att Hopsan var både roligt och passande.

Hur ser er plan ut? Vad gör ni om ett år?
– Om ett år hoppas vi att vi finns på på ett flertal restauranger, gärna i närområdet, vi gillar när ölen är lokalproducerad.

Och om fem år?
– Då hoppas vi att vi är ett mycket större bryggeri, vi kanske finns i en annan lokal. Men det vore kul att ligga kvar här i området. Så vitt vi vet finns det inget annat kommersiellt bryggeri i stadsdelen.

– Vi har nu alla tillstånd man behöver för att tillverka och sälja öl. I dagsläget fokuserar vi på att sälja till restauranger och så småningom hoppas vi att vi kommer med i Systembolagets beställningssortiment.

Text: Mats Falck
Bild: Alex Farnsworth

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: