Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Här är oron för överfall och sexuella trakasserier större

Boende i Fruängen och Västertorp är mer oroliga för att utsättas för sexuella trakasserier och våldtäkt än i övriga delar av Stockholm.

Det visar resultaten från Stockholms stads trygghetsmätning.

Västertorp och Fruängen sticker ut i mätningen. När det gäller både oro och utsatthet för brott ligger Västertorp över Stockholms stads genomsnitt i mätningens samtliga brottskategorier, som till exempel våld eller överfall i den offentliga miljön och sexuella trakasserier.

Bättre stadsdel har under senare tid rapporterat om att boende i Fruängen och Västertorp upplever att det samlas fler ungdomar vid t-banestationerna och att det blivit allmänt stökigare.

– Stadsdelsförvaltningen behöver i samverkan med polisen fortsätta att intensifiera arbetet med trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete i främst Fruängen och Västertorp. Det finns också anledning att uppmärksamma den ökade oron och utsatthet för sexuella trakasserier och våldtäkt som enkätsvaren visar, skriver förvaltningen i en kommentar till stadsdelsnämnden.

Stadsdelsområdet Hägersten- Liljeholmen i stort har däremot en positiv utveckling i frågor som rör upplevelsen av “mörka områden”, det vill säga frågor som stadsdelsnämnden har större möjlighet att påverka.

Generellt är oron för brott är mindre här.

– Invånarna i Hägersten-Liljeholmen känner i mindre utsträckning oro för att utsättas för brott eller att vistas i offentliga miljöer av något slag än den genomsnittliga stockholmaren, enligt mätningen.

Den mindre oron är i linje med verkligheten. Invånarna stadsdelsområdet är i mindre utsträckning utsatta för brott än den genomsnittlige stockholmaren.

Men oron varierar mellan stadsdelarna. De boende i Gröndal känner en aning större oro för att utsättas för brott av något slag än genomsnittet i Stockholms stad, och i Hägersten/Axelberg och Mälarhöjden oroar sig invånarna något mer än genomsnittet i Stockholm att bli utsatta för inbrott. Hägersten, Hägerstensåsen, Mälarhöjden, Västberga och Västertorp ligger över Stockholms stads genomsnitt när det gäller stöld i hushållet och skadegörelse i hushållet.

I Älvsjö har oron för misshandel och våld i nära relation minskat sedan den senaste undersökningen. Däremot har oron för att utsättas för hot ökat något från en låg nivå och även oron för rån har ökat även om den är marginell. Solberga utmärker sig i trygghetsmätningen i form av att oro för att utsättas för hot har ökat något.

Sammantaget för hela Stockholm visar 2017 års trygghetsmätning att fyra av fem personer känner sig trygga. Men samtidigt ökar oron för brott och för att gå ut i det egna bostadsområdet på kvällen.

Mätningen visar också att upplevd utsatthet för sexuella trakasserier och till viss del hot ökar.

Men sammantaget ökar oron mer än polisanmälda brott och upplevd utsatthet.

Trygghetsmätningen
Tidigare mätningar har gjorts  2008, 2011 och 2014. Slumpvis utvalda personer mellan 16 och 79 år mantalsskrivna i Stockholms stad svarade på den utskickade enkäten. Totalt har 17 669 personer svarat på enkäten, vilket är en svarsfrekvens på 55 procent och högre än vid förra mätningen 2014 (51 procent).

Text: Olger Proko
Bild: AleWi

Publicerad 15:56, 17 oktober 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Örnsbergs Scoutkår: Välkomna till vår digitala julmarknad

    17 november kl.08:00 - 26 november kl.17:00
  2. Älvsjö scoutkårs digitala julmarknad

    17 november kl.08:00 - 28 november kl.15:00
  3. Välkommen till Västertorps scoutkårs digitala julbasar!

    21 november kl.08:00 - 4 december kl.17:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bör det bli krav på att bära munskydd?

View Results

Publicerad 11:25, 13 november 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: