Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Det var ett sätt för mig att bryta mot stökigheten i skolan”

PROFILEN. Sebastian, “Sebbe”, Rodriguez Candia uppväxt var ganska stökig. Nu har han fyllt 19 år och fått en vikarieanställning på Fruängens ungdomsgård. 
– Att få ansvar inom L.O.S Fruängen var ett sätt för mig att bryta mot stökigheten i skolan, säger Sebastian. Jag var en jobbig skitunge enligt många. Nu har jag gjort bra ifrån mig och har ansvar för andra.

Sebbe7 (1 of 1)

Den välutrustade och välbesökta fritidsanläggningen ovanpå Kunskapsgymnasiet i Fruängen har allt – en storbilds Chromecast -TV, biljardbord, bordsfotboll, café och bar med pizza och läsk, teater, disco, biosalong och en fotostudio. Gården är ett extra vardagsrum för många ungdomar.

Ungdomarna kommer från hela Storstockholm och Sebbe ser till att alla ha kul men att de sköter sig.

– Han är en fantastisk människa, säger Patrik, 17, som är uppväxt i Fruängen men numera bor i Skanstull. Sebbe är schysst mot oss yngre. Alla är lika i hans ögon.

Michelle Stewart, är en av initiativtagaren till L.O.S Fruängen, en ideell föreningen för och med ungdomar som drivs med stöd från Fryshuset sedan 2013.

– Vår målsättning är att agera förebilder i sin stadsdel. Sebbe är ett bra exempel till att ta eget ansvar med hjälp av vuxna att se sin egen potential och möjlighet till att börja med den egna förändringen för att sedan jobba vidare med andra unga. Jag som  har som målsättning att stötta ungdomarna till att hitta rätt väg genom samtal och aktiviteter, säger Michelle.

Sebastians väg genom skolan till vikariatet har inte varit den enklaste. Utan att nämna några detaljer var hans tid på mellanstadiet på Högalidsskolan på Söder en blandning av missnöje, stökiga lektioner och dåliga relationer med andra.

– Jag hade inget intresse för varken skolan, läxorna eller uppgifterna. Det hela kändes robotaktigt. Sedan vände det. Och det var tack vara L.O.S Fruängen, säger Sebbe.

Sebbe4 (1 of 1)

L.O.S Fruängen står för “Lika Utan Skillnader” och har som mål att genom aktiviteter skapa en stolt och trygg gemenskap som leder till oändliga möjligheter i Fruängen. Det är ett nätverk och en gemenskap mellan ungdomar och ungdomsledare som försöker bidra med sin erfarenhet kring ansvar och respekt.

– Jag var stökig under grundskoletiden men fick skärpa mig själv inför gymnasiet. Även fast skolan inte var något för mig så tycker jag att det ska genomföras självklart men för mig så var inte skolan något som jag gillade. Jag började i Jensen södra och kände att den skolan eller linjen var inte för mig och eftersom att det var en helt ny linje så vart jag tvungen att gå om ett år, säger han och fortsätter.

– Det var under mitt första gymnasieår när jag gick i Jensen södra som L.O.S Fruängen bildades. Dem fixade ett sommarjobb åt mig 2 år i rad på 127-festivalen. L.O.S Fruängen ändrade hela mitt beteende och fick mig att vilja ta större ansvar och jag mognade till.

– Det som lockade mig var att jobba med andra ungdomar, avslutar Sebbe. Jag är tacksam att jag har dessa människorna runt mig.

Text och foto: Alex Farnsworth

Mer läsning: Ungdomsdisco

Los Fruängen på Facebook
Los Fruängen på Instagram

Sebbe2 (1 of 1)

Sebbe3 (1 of 1)

Publicerad 10:27, 26 februari 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: