Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Nya ungdomsgården satsar på kreativitet

Snart öppnar nya ungdomsgården i Fruängens centrum. Bättre stadsdel har träffat Marcel Kärrek, en av fritidsledarna, som är förväntansfull inför premiären av den nya gården som bland annat ska satsa mer på kreativ verksamhet. 

Efter att kontraktet för den gamla ungdomsgården i Fruängen gick ut i somras har ungdomarna längtat efter att en ny ungdomsgård ska öppna.

– Det har varit mycket förfrågningar från ungdomarna om när och var vi öppnar. De har inte riktigt någonstans att hänga och de ungdomar som kommer till ungdomsgården kommer i stort sätt varje kväll, så vi ser att behovet är jättestort, säger Marcel.

Nu kan ungdomsgården flytta in i en ny lokal i Fruängens centrum. Nya lokalen är betydligt mindre till ytan än den gamla, men Marcel ser det som en fördel.

Inom kort presenterar vi planerna för mötesplatsen för unga i Fruängen

– Förra lokalen var bra men den var väldigt stor, vilket innebär att vi måste ha stor uppsyn över området. Den låg dessutom en trappa upp och det gör det svårt för oss att bevaka området både inne och utanför. Nya lokalen ligger på markplan, så det gör det mycket enklare för oss att hålla koll.

Ungdomsgårdens nya lokal ligger även mer synligt och centralt, vilket är ytterligare en stor fördel enligt Marcel.

– Jag tror utan tvekan på att den centrala lokalen kommer att locka fler ungdomar hit. Det blir så när ungdomsgården ligger mer centralt – det blir en naturlig mötespunkt. Ungdomarna brukar hänga här på torget och då är det enkelt för oss att vifta hit dem och föreslå att hänga på ungdomsgården istället. 

Här, i Fruängens centrum ska nya ungdomsgården öppna

Marcel har jobbat som fritidsledare i över fem år, och det var av en ren slump att han halkade in på det spåret. Det började med att han extraknäckte på kvällar på ungdomsgården i Axelsberg, som sedan ledde till att han började att jobba heltid.

Det ska inte vara så cementerat som tidigare

Marcel gick själv väldigt ofta till ungdomsgårdar som yngre och ser att det absolut är en bidragande faktor till varför han jobbar som fritidsledare i dag. 

– Jag vet vilken stor trygghet mina fritidsledare var för mig och vilken relation de byggde upp med mig. Man pratade om saker som man kanske inte kunde prata om hemma eller med sina vänner. Att ha stöttande vuxna i ens närhet är jätteviktigt, berättar han.

Tjejer ska lockas till nya mötesplatser för unga

Under åren som fritidsledare har Marcel jobbat med många verksamheter som senare har blivit nedlagda, och det tror han har en negativ påverkan hos ungdomarna. 

– Största frågan idag handlar väldigt mycket om att skapa trygghet och vi tror verkligen på att ungdomsgårdarna gör mycket för den frågan. Det behövs fler vuxna som engagerar sig i de unga och det behövs fler mötesplatser för unga. 

I den nya lokalen kommer det att läggas mycket fokus på att skapa en mer kreativ verksamhet än vad det tidigare har gjorts. Det kommer bland annat att finnas en musikstudio och framförallt möjlighet till läxhjälp. 

– Vi har två väldigt kompetenta fritidsledare, varav ena är musikproducent och den andra är lärarstudent. Tanken är även att låta ungdomarna lära sig grunderna i matlagning och jobba med poesiskrivande. Det blir mycket sånt utöver det traditionella “hänget”, som självklart kommer att vara kvar, berättar Marcel.

Tisdag den 4 februari har nya ungdomsgården premiäröppning med start kl 17. Adressen är Fruängsgången 1 och ligger bara ett stenkast bort från Fruängens t-bana.

Text och bild: Denice Mörth

Publicerad 16:27, 14 januari 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 30 maj kl.17:00
  2. Färgfabriken: Utställningen Jävla kritiker!

    13 mars kl.11:00 - 16 maj kl.17:00
  3. Liljeholmskajens Fototävling Årets bild 2021

    31 mars kl.08:00 - 30 april kl.23:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: