Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

johannes debatt

Debatt: Ungdomarna förpassas till “riskmiljö” som polisen varnar för

Replik på: Debatt: Därför måste ungdomsgården i Hövdingagården stänga

DEBATT. Jag är trebarnsfar boende i Aspudden med en vuxen dotter och två söner, 11 och 14 år gamla. Mina barn har samtliga gått på fritidsgården Hövdinga och fullkomligt älskat verksamheten, det har också varit min största anledning att starkt kunna rekommendera Aspuddens skola när andra föräldrar frågat.

För min 11-åring som går där idag är situationen förstås djupt olycklig. Att hans fina fritidsgård läggs ned och att han istället hänvisas till tre klassrum är en väldigt dålig lösning, då är risken stor att han inte alls kommer att besöka fritids. Det är något jag hoppas att alla med sunt förnuft kan förstå, inklusive politiker oavsett ideologi.

Men för min 14-åring som besökt ungdomsgården på kvällstid står jag inför ett annat dilemma.

LÄS ÄVEN: Årets första analoga möte med stadsdelsnämnden – barn och föräldrar protesterade

För nästa exakt ett år sedan utgick ett mail till samtliga föräldrar från rektorn vid min sons skola. I en bifogad skrivelse uppmanade polisen i samarbete med fältassistenter oss vårdnadshavare att hänvisa våra ungdomar till andra platser än just Liljeholmen. I skrivelsen står:

Fältassistenterna och Polisen anser att platser som Liljeholmstorget och Älvsjö station har utvecklats till riskmiljöer, vilka inte är lämpade för barn och ungdomar att uppehålla sig på under längre tid. Problematiken kring dessa områden omfattar narkotikaförsäljning, missbruk, gängkriminalitet, personrån, hot, våld och ungdomar med ett normbrytande beteende.
Vi menar inte att era barn inte kan passera platserna eller exempelvis åka till Liljeholmen för att köpa något, men att ”hänga” där under delar av sin fritid är direkt olämpligt. Som ung person med ett outvecklat konsekvenstänk är det lätt att hamna i en oönskad situation.”

Hur går detta budskap ihop med att vår lokala ungdomsgård läggs ned och våra ungdomar istället nu hänvisas till att kvällstid vandra till och från just det område polisen uttryckligen varnade oss för? Jag kan verkligen förstå att en bra ungdomsgård behövs i en “riskmiljö” men områdena och de situationer de pekat på är väl lika svåra att undvika idag som för ett år sedan? Och nu ska vi alltså aktivt hänvisa dem dit?

Jag förstår inte logiken med att lägga ned och centralisera istället för att utöka och satsa på alla områden. Handlar det om besparingar så låter det i mina öron, rent krasst ekonomiskt, som att det blir dyrare för samhället på sikt om det nu finns risk för att våra barn hamnar i tråkiga situationer. Har ni alls räknat på det?

Det är ju enkelt att sitta med en karta och rita upp så att “den geografiska placeringen för att gårdarna ska bli mer jämnt fördelad”, men hur ska vi vårdnadshavare tänka när vi får så dubbla budskap? Det blir inte helt enkelt för oss föräldrar, minst sagt. Och vad säger polisen idag, kan vi som fick deras mail släppa all oro eftersom byggandet av en ungdomsverksamhet gör att alla de risker de varnat för därmed försvinner?

Johannes Sjögren, Aspudden

Fler lokala nyheter i Hägersten-Älvsjö? Prenumerera på Bättre stadsdel (200kr/år)

Publicerad 11:13, 29 oktober 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabriken: Symbiosis – en mångfacetterad utställning och plats för möten, workshops och samtal

    2021/11/06kl.09:36 - 2022/01/24kl.17:00
  2. Älvsjö scoutkårs julmarknad 2021

    27 november kl.10:00 - 15:00
  3. Konstfacks Julmarknad 2021

    27 november kl.10:00 - 17:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: