
”Bygg skyskrapor i Västberga istället”
hägersten mälarhöjden Publicerad 07:19, 20 juni 2016Ytterligare en villa rivs och ersätts med två nya parhus. Denna gång är det på Storsvängen i Mälarhöjden – en av många villor i Hägerstens villaområden som har ersatts av flerfamiljshus. Debatten om förtätning fortsätter.
Under våren har en 70-tals villa på Storsvängen i Mälarhöjden rivits. På platsen byggs nu två parhus med fyra lägenheter och ett Attefallshus. Husen beräknas stå färdiga i februari nästa år.
– Alla bostäder i parhuslägenheterna är sålda, inom kort kommer en Attefallslägenhet ut till försäljning, säger Thomas Wahlström, vd på Atella Fastigheter.
Det är en del pengar det handlar om i ett sådant här projekt. På villatomten har nu de fyra ej färdigställda lägenheterna nu sålts för 7,25 miljoner kronor styck. Till detta tillkommer Attefallslägenheten som ännu inte är prissatt.
Företaget hoppas på fler liknande projekt framöver.
– Vi letar nya projekt i området men har i nuläget inget som ska gå ut för försäljning, säger Thomas Wahlström.
I Mälarhöjden och Aspudden finns flera liknade projekt där villor rivs och ersätts med flerbostadshus. Hur Hägerstensborna ställer sig till den här typen av förtätning varierar. Bättre stadsdel har pratat med två personer vars åsikter i den här frågan minst sagt går isär.
Aspuddenbon Calle Öhlin är FI:s representant i exploateringsnämnden.
– Jag vill se fler Aspuddenbor. Med en feministisk stadsplanering får fler plats. Min vision är 15-minutersstaden, där folk ska ha tillgång till allt som behövs i vardagen på 15-minutersavstånd till fots, cykel eller via kollektivtrafik. Det kräver en täthet. Alternativet är den glesa staden som kräver fler vägar och leder till ökad bilism som i sin tur kräver fler vägar och motorleder. Det är hög tid att vi bryter oss fria från den onda cirkeln.
Enligt Calle Öhlin har kommunen inte bara en möjlighet utan också en skyldighet att ta initiativ och leda utvecklingen istället för att passivt följa utvecklingen.
– Möjligheten finns för kommunen att ändra detaljplaner genom tillägg. Då kan vi låta husen placeras mot gatan med levande publika bottenvåningar. Prisutvecklingen medför ett högre tryck på marken men det gäller att inte tappa fokus. Risken finns att kommunen blir fartblind och glömmer parker, idrottshallar och liknande. Det har skett förtätningsprojekt där barnperspektivet har försummats. Det gäller att förtätningen sker på ett varsamt och klokt sätt, att man varsamt förändrar detaljplanerna.
På den andra sidan finns Aspuddenbon Bitte Ebbersten. Hon har har bott i villa i Aspudden sedan 1992 och har startat Facebookgruppen Protest mot förtätning i villaområden.
– Att ha en vacker omgivning där man bor ökar livskvalitén otroligt. När jag växte upp var det en dröm att bo i villa. Dagens ungdom kan glömma att ha sådana drömmar om de inte har ärvt pengarna. Nu river de villor hela tiden, säger hon och fortsätter:
– Problemet som politikerna borde ta ansvar för, är att det inte byggts i den takt som behoven har krävt under decennier. Nu har de panik och godkänner allting utan allt förstånd. Priserna går upp i obegripliga summor på grund av bostadsbristen. Detta går inte att lösa med amorteringskrav eller fastighetsskatt.
Hon menar att Stockholms charm är just den blandade bebyggelsen.
– Nu rivs småtomter och ersätts med flerfamiljshus vars arkitektur inte passar in i området. Jag tycker att det är oetiskt. Mitt förslag på att motverka bostadsbristen är att till exempel riva hela Västberga industriområde och bygga skyskrapor där, typ Manhattan. Det skulle betyda 150 000 lägenheter i ett svep. Inga parkeringsplatser. Cykelavstånd till city. Det finns också redan kommunikationer som tvärbanan som kan byggas ut.
Bitte Ebbersten menar att förtätning inte motverkar bostadsbristen nämnvärt.
– Jag anser att förtätning i villaområden inte löser bostadsbristen utan istället så förstörs gamla fina villakvarter i Stockholms närförorter för all framtid. Nu finns ett förslag på att det ska byggas 260 nya bostäder i Aspuddsparken. Det borde bli kulturområde liksom andra parker i Stockholm. Allt fler fotbollsplaner försvinner över hela staden.
Calle Öhlin håller inte med.
– De 260 lägenheterna som planeras längs Blommensbergsvägen har möjlighet att utveckla den vägen till ett stadsstråk. Aspuddsborna kommer kunna umgås med de nya grannarna i Aspuddsparken precis som vanligt. Jag tycker att man får acceptera att man bor i en stad som ständigt utvecklas och växer. Man har ett visst ansvar att anpassa sig till detta, i synnerhet med tanke på miljöaspekten och att avsaknad av utveckling drabbar hela Stockholm.
Bitte Ebbersten är övertygad om sin ståndpunkt:
– Det är vårt arv att bo på detta sätt. Inget fel med det, säger hon.
Text: Adam Ekstrand
Bild: Maja Aase
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k