Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Liljeholmens närakut blir husläkarjour

Tolv nya närakuter ska öppna i Stockholms län. Två av dem hamnar vid Södersjukhuset och Karolinska i Huddinge. Samtidigt byter Liljeholmens närakut namn.

– De närakuter som finns idag byter namn till husläkarjourer. De kommer förmodligen ha öppet samma tider som idag, det vill säga kvällar och helger. Uppdraget blir det samma så egentligen ingen förändring, säger Marie Ljungberg Schött (M), akutsjukvårdslandstingsråd.

På tisdagen tog hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting beslut om nya närakuter. I dag på en pressträff presenterade Alliansen var i länet närakuterna ska öppna.

Under de kommande åren genomförs en stor förändring av akutsjukvården i Stockholms län. Nya Karolinska i Solna kommer att ta emot färre patienter än idag, då endast patienter med remiss som kräver just universitetssjukhusets kompetens och resurser ska behandlas där.

Sammanlagt kommer tolv nya närakuter för barn och vuxna att öppna, fyra under 2017 och övriga under 2018 och 2019. Med den nya strukturen vill vi möta det samlade behovet av akut sjukvård i en stockholmsregion som växer samtidigt som vi avlastar våra i dag pressade akutmottagningar. Beslutet syftar till att flytta vården närmare länets invånare och öka tillgängligheten.

– Vi har nu fattat beslut om en viktig sjukvårdsreform för att göra vården mer tillgänglig. De nya närakuterna utgör en ny vårdnivå med stärkt förmåga att kunna vårda och slutbehandla akut sjuka patienter. Närakuterna kommer att avlasta de stora akutmottagningarna, samtidigt som våra husläkarmottagningar fortsätter utgöra basen i vården samt behåller sitt jouruppdrag. Vården blir med detta mer pålitlig och tillgänglig, säger Marie Ljungberg Schött.

Redan idag finns ett antal närakuter, där några kommer att försvinna. Tanken är bland annat att kapaciteten ska utökas på de 12 nya närakuterna, och att de nya närakuterna ska vara mer kompletta och enhetliga.

Socialdemokraterna i landstinget är positiva.
– Vi tycker att det är bra med närakuter. Vi har länge drivit frågan om att länet ska ha en välfungerande närakutstruktur. Men det räcker inte för att lösa den akutkris som landstingsalliansens systematiska privatiserings- och slöseripolitik har skapat. Vi behöver mer resurser till vårdcentralerna och bättre villkor för personalen i vården, säger Erika Ullberg (S), oppositionsfinanslandstingsråd i Stockholms läns landsting till SVT.

Sex av de nya närakuterna hamnar vid dagens akutsjukhus:
Danderyd
Huddinge (Karolinska)
S:t Görans sjukhus
Solna (Karolinska)
Södersjukhuset (Rosenlund)
Södertälje

Övriga fyra placeras:
Handen
Järva
Nacka
Löwenströmska/Sollentuna

Återstående två kommer att placeras ”efter framtida behov”.

Bild: Alex Farnsworth

Publicerad 16:43, 1 februari 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: