
Vävkollektivet Studio Supersju: Så blev vår passion ett riktigt jobb
hägerstensåsenI en lokal på Hägerstensåsen finns sedan i höstas kollektivet Studio Supersju som förvaltar och utvecklar den uråldriga vävartraditionen. Bättre stadsdel träffar fyra medlemmar i gruppen som berättar om sin verksamhet och vävning på 2020-talet.
I den färgglada och gemytliga lokalen på Sparbanksvägen en bit ner mot Hökmossen, låg tidigare en gardinbutik, men i augusti flyttade Studio Supersju in där. Gruppen som bildades 2016 har sex medlemmar där alla har utbildning inom textil och design.
Men vägen till just vävning har inte alltid varit självklar för medlemmarna.
– Jag fastnade för vävning rätt sent, men det som är så intressant med att väva är att man kan skapa sitt eget material av nästan vad som helst. Man kan köra traditionellt med fina garner och ull men man kan också väva med typ plast. Jag tycker det är väldigt inspirerande att man kan sammanfoga saker själv, säger Vega Määttä Siltberg
Miriam Parkman fyller i:
– För mig är det så häftigt med vävning för att man kan forma något direkt från huvudet ner till handen så snabbt. Det finns något mäktigt i att kunna manövrera den här apparaten och att man kan det här språket.

Det som förde gänget samman var gemensam skolgång och gemensamma kontakter. Vissa av dem är från samma hemort och vissa av dem gick i samma klass på olika konstskolor runt om i landet. Bland annat Konstfack och Textilhögskolan i Borås. 2016 hade de flesta av dem nyss blivit klara med sina utbildningar och sökte ett sätt att kunna försörja sig på sin konst.
– Det fanns ingen uttalad plan från början utan efter examen hamnade vi i vår förra lokal i Årsta och på den vägen var det. Det kändes läskigt i början att testa om man kunde leva på vävning så det var tryggt att föra det här sammanhanget i skolan vidare. Det finns också en kraft i gruppen när man sysslar med något som är så smalt som vävning, säger Miriam.
Men att vara konstnär kan fortfarande vara motigt och enligt gruppen är ett ständigt sökande av stipendier och kulturstöd en stor del av vardagen. 2018 tilldelades gruppen Cathrine von Hauswolffs stiftelses årliga stipendium, något som betyder mycket för gruppen.
– Det fina med det här stipendiet är att det inte är någonting man måste söka, utan dem hade sett våra ideér och tyckte det vi gjorde var bra. Tillägger Miriam.
LÄS MER: Aspudden får ny konstscen
Alla i gruppen har under senaste året kunnat försörja sig på sin konstnärliga verksamhet, men det hela är ett pussel. Försäljning är inte den största inkomstkällan och enligt medlemmarna handlar det om att kunna kombinera olika inkomstströmmar. Det kan vara allt från att sälja sina egna verk till offentliga uppdrag och att undervisa inom väv. Kollektivet är just nu aktuella med ett stort offentligt verk i Stockholm som de jobbar på för fullt med.
Gruppen vill uppmuntra de som vill ge sig in i vävning och rekommenderar den som är intresserad att vända sig till Handarbetets Vänner och att kolla runt på internet. Även tidskrifter som Hemslöjd och Vävmagasinet är bra att titta på om man vill ha inspiration, enligt Miriam Parkman.
– Det är så lätt att få kontakt med andra utövare via gallerier och museer. Det blir så mycket lättare då att känna att man är en del av en bransch och att det är på riktigt, säger Vega Määttä Siltberg.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- Polis larmades till ungdomsfest – ”spårat ur”
- 90-åring i Solberga utsatt för bedrägeri i hemmet
- Förslag: 15 radhus kan byggas i Bredäng – ”ett välbehövligt tillskott”
- M: Tråkigt namn på Mälarhöjdens nya park – vi har ett bättre förslag
- Debatt: Dags att sätta stopp för det tomtjobberi som pågår i skymundan
- Här byggs ”Stockholms finaste idrottsanläggning” – kan öka stadens hallkapacitet
Följare 19,5k