Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Vårdcentralerna satsar på vård av psykisk ohälsa

Nu ska vårdcentraler ta större ansvar för vården av patienter med psykisk ohälsa. Reformen gillas av chefen för Liljeholmens vårdcentral, Sandra af Winklerfelt Hammarberg.

– Det här tycker jag är bra, det är viktigt att säkra att det finns kompetens för att bedöma och behandla lindrig till måttlig psykisk ohälsa i alla åldrar på vårdcentralerna, säger Sandra.

Under två år ska vårdcentralerna kunna satsa på psykisk hälsa för barn och unga och dessutom ska blir det mer fokus på vården för lätt till måttlig psykisk ohälsa. 

Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden för Region Stockholm på tisdagen.

Beslutet innebär bland annat att alla vårdcentraler ska ha ett team på plats, bestående av olika kompetenser om minst tre som psykolog, kurator, arbetsterapeut med mera. De ska samarbeta med läkare och kunna färdigbehandla de flesta diagnoser inom psykisk ohälsa.

LÄS ÄVEN: Infektionsmottagning sätts upp i tält vid Axelsbergs vårdcentral

Samtliga vårdcentraler ska kunna erbjuda vård för psykisk ohälsa till barn från sex års ålder. Om vårdcentralen är för liten för att själv uppfylla kraven ska den ansluta sig till en mottagning i sitt geografiska område och samarbeta med den.

– I vår stadsdel så är det vi på Liljeholmen och Älvsjö som har tilläggsuppdraget barn och unga nu, vilket alltså ersätts av det utökade uppdraget för barn 6-18 år den 1/12 nästa år. Det innebär också fördelar med ökad samverkan i stadsdelen mellan vårdcentraler, elevhälsa och stadsdelen, säger Sandra af Winklerfelt Hammarberg.

På Liljeholmen finns också en familjecentral för samverkan öppna förskolan, socialtjänst, BVC och barnmorskemottagning för de minsta barnen.

– De ska annars gå på Barn- och ungdomsmedicinska mottagningar, BUMM, för psykisk ohälsa enligt nya uppdragsbeskrivningen, vilket jag tycker är lite konstigt för det behövs ju kompetens för föräldrarna när det gäller de minsta barnen, säger Sandra.

BUMM är till för barn och ungdomar till och med 17 år. De hjälper barn med kroniska sjukdomar, som till exempel allergi, astma eller eksem som inte kan behandlas på vårdcentralen.

Uppskattningsvis kommer ett 30-tal mottagningar för barn och ungas psykiska hälsa finnas geografiskt spridda över Stockholmsområdet, enligt ärendet som hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat. Dessa mottagningar får ansvar för att samverka bland annat med elevhälsa, BUP och socialtjänst så alla med behov nås.

Förarbetet till reformen som klubbades på tisdagen har pågått i två år. Susanne Nordling (MP) politiskt ansvarig för psykiatri och psykisk hälsa i Region Stockholm är nöjd.

Susanne Nordling (MP)

– Det här är den största reformen av vårdcentralerna på mycket länge. Vi har kämpat hårt och är glada för att ha kommit ett steg närmare vårt mål – att människan ska ses som en helhet inom vården, och att den fysiska och den psykiska hälsan ska få samma status, säger Susanne Nordling i ett pressmeddelande från MP.

Publicerad 10:35, 25 november 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: