Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

rektor

Årets rektor om hemligheten med Mälarhöjdens skola: Detta gillar jag

Publicerad 17:04, 4 november 2024

Micael Pettersson framgångsrecept består av fyra delar: nyfikenhet, glädje, hopp och humor. Och det funkar – han är utsedd till årets rektor i Stockholm.

– Jag är en glad person, livet är alldeles för allvarligt för att inte se på det med humor. Och jag tycker att människor är betydligt mer intressanta än byråkrati.

LÄS ÄVEN: Mälarhöjdens skolas rektor prisas

Micael Pettersson har varit rektor i Mälarhöjdens skola sedan 2017 och Stockholms stad hyllar honom bland annat för att han har ”enat en stor skola kring ett visionsarbete och helhetssyn som genomsyrar hela verksamheten”. 

Mälarhöjdens grundskola med 1 250 elever är mycket riktigt stor, den största kommunala i Stockholm och näst störst i Sverige. Men storleken är inget problem: 

– Det bästa är att vår skola är så pass familjär, det borde egentligen inte vara möjligt, men så är det, säger Micael Pettersson, som har diplomet på en lagom framträdande plats på tjänsterummet, inget påtagligt skryt men inte heller blygsel. 

Prispengarna, 12 000 kronor, har han ännu inte bestämt vad han ska göra för. Men en sak är säker: 

– Jag måste hitta på något annorlunda.

Micael Petterson med kollegor på Mälarhöjdens skola Foto: Pelle Mårtenson

Micael Pettersons skoldag börjar vid halv åtta på morgonen och då handlar det mycket om att hålla koll på att mellanstadieeleverna följer mobilförbudet. År 2022 trädde en ny lag i kraft som ger skolor möjligheten att samla in telefonerna och se till att de bara används för skolarbete och inget annat. 

LÄS ÄVEN: Från idrottslärare i Mälarhöjden till riddare i Champagne: Alkoholfritt bubbel trendar

Dessutom håller han ett öga på att skjutsande föräldrar följer trafikreglerna.

– Nu är det mycket bättre på Sankt Mickelsgatan, i princip inga problem, och vi jobbar för att det ska bli bättre och säkrare även på Lugntorpsvägen.

På Micael Petterssons lista över saker som är på plus finns bland annat föräldraföreningen (”väldigt bra samarbete”), kontakten med grannar och företag i Mälarhöjden (”jätteviktig att skolan är aktiv”) och elevernas mätbara resultat.

skylt skola

Mälarhöjdens skola är den kommunala skola i Stockholm där flest elever har gymnasiebehörighet när de går ut årskurs 9: 99 procent våren 2024. Målet är 100 procent, men att nå dit är inte helt enkelt.

– Det räcker med att en enda elev har ett allvarligt psykiskt mående eller har genomgått en svår operation och inte kan delta i undervisningen för att skolan inte ska nå till 100 procent. Men vi jobbar för att det ska gå.

Då och då går det rykten om att skolan i Mälarhöjden är så pass eftertraktad att föräldrar fuskar med folkbokföringen och skriver sina barn hos vänner eller släktingar i upptagningsområdet. Ingen stor fråga, enligt Micael Pettersson: 

– Jag har hört talas om det där, men jag tror att problemet är marginellt. Att ansvara för intagningen tillhör Stockholms stads rutiner och jag tycker faktiskt att det är rätt skönt.

Mälarhöjdens Micael Petersson, utsedd till årets rektor i Stockholm, är nöjd med att skolan både har en familjär stämning och når mycket goda resultat. Foto: Pelle Mårtenson

I den pågående konflikten kring det planerade bygget av höghus i det branta grönområdet vid Slättgårdsvägen, mitt emot skolan, tar inte Micael Peterson ställning, åtminstone inte utåt:

– Men jag tycker att det vore bra om skolan fick vara med i remissrundan.

Fast som naturintresserad och någon som gärna sover under bar himmel när han får en chans, lägger han till: 

– Det finns ju ofta skäl till att platser inte redan har bebyggts.

Text och foto (annat än stadens): Maja Aase

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla in redaktionen@battrestadsdel.se

**Nyhetstips: **redaktionen@battrestadsdel.se** , 0709-449519**

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: