Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

villor

“Den höga nivån är här för att stanna”

Bostadspriserna fortsätter uppåt och nu håller genomsnittspriset för en villa i Mälarhöjden på att klättra över 10 miljoner kronor. Det visar ny statistik.

Bättre stadsdel Bostad visar att det genomsnittliga slutpriset för de senaste tio villorna som sålts i Mälarhöjden under 2016 ligger på 9,9 miljoner kronor.

Mäklare som Bättre stadsdel talat med pekar på flera förklaringar till nya högre prisnivån.

– Mälarhöjden är ett eftertraktat område nära stan och Mälaren med vacker natur och goda kommunikationer. Folk har fått upp ögonen för det här området. Priserna kommer kanske stabiliseras i framtiden, men den höga nivån är nog här för att stanna, säger Peedu Ots, fastighetsmäklare, Mäklarringen.

Tidigare har endast husen intill Mälaren legat i tio miljonersklassen, men nu har de övriga villorna i området också blivit så pass eftertraktade att de är på väg att kliva över denna nivå.

Den höga efterfrågan speglas också av det faktum att villorna stiger rejält i budgivningen. Under de tre senaste månaderna har ökningen i budgivningen på villorna  som var till salu i Mälarhöjden i snitt legat på drygt 20 procent, vilket i detta fall kan betyda en uppgång med över 1,5 miljoner kronor från utgångspris till slutpris.

I hela landet har bostadspriserna stigit de senaste åren. Enligt Mäklarstatistik har villapriserna i Storstockholmsområdet ökat med 16 procent de senaste tolv månaderna.

– En av orsakerna till de stigande priserna kan vara de kommande amorteringskraven. Folk kommer att få vänja sig vid tanken att betala 10-11 miljoner kronor för ett hus i Mälarhöjden. Det är inte orimliga priser i förhållande till bostadspriserna i resten av staden, säger Peedu Ots.

Michael Johansson, på Svensk Fastighetsförmedling i Hägersten-Liljeholmen, pekar också på det låga utbudet som orsak till att priserna pressas uppåt.

– Det säljs så få villor idag. Skattereglerna gör att folk inte har råd att flytta. Sen går ju flyttströmmarna till Mälarhöjden ofta från Södermalm och de som säljer sina lägenheter där har mycket pengar med sig.

Enligt Michael Johansson finns det en annan orsak till att priserna trissas upp. Att allt fler villor köps för att sedan rivas för att på så sätt kunna ge plats åt flerfamiljshus där flera lägenheter får plats på samma fastighet.

– Då är det helt andra kalkyler som gäller.

Text: Adam Ekstrand
Bild: Alexander Farnsworth

Publicerad 13:27, 28 april 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: