
“Ölands kroppkakor är för slemmiga och klumpiga”
midsommarkransenNalle och Kroppkakan, restaurangen som har specialiserat sig på kroppkakor sedan 2014 har, mot alla odds, blivit en fast punkt i det kulinariska Midsommarkransen.
Restaurangen startades i januari 2014 av Esbjörn Hallgren, som har älskat Kroppkakor sedan sin barndom, och Steffan ‘Nalle’ Strid, därför namnet Nalle och Kroppkakan. Den tredje delägaren, Stefan Carlsson kom in senare. Alla tre bor i stadsdelen och har var sin byggfirma inom måleri, glas och fönster.
– Restaurangen gick bra från dag 1, fast det var många då som inte trodde att den skulle göra det, säger Esbjörn. Vi har nått en hög trivselfaktor och vi vill ha det så här!
Restaurangens kock Joel Gustavsson och Reine Ujuk rullar ihop ett par tusen kroppkakor per vecka med olika fyllningar med lök, fläsk eller långkokt biff, eller bara vegetariska. Likt färsk pasta eller potatis gnocchi kokas de 3-4 minuter, och sedan fryses de ner. Innan de serveras med lingon och smör tinas de upp och kokas igen snabbt.
Enligt Esbjörn pågår det just nu ett intensivt kroppkakekrig i Sverige. Öland tycker att Stockholms kroppkakor är helt fel gjorda med fel ingredienser.
– Och vi tycker Ölands kroppkakor är för slemmiga och klumpiga. Och gjort av rå potatis? Nej, originalet kommer från Stockholm. Och inte långt härifrån!
Esbjörn blir nästan lyrisk när han pratar om kroppkakans historia – om intresseorganisationer (kroppkakorsällskap), purister från Öland, fyllningar, utrotningshot och forskning om dess ursprung.
– Samtidigt är det många unga som inte ens vet vad en kroppkaka är, säger Esbjörn, som på något sätt ser det hela som en utmaning att rädda rätten från utrotning.
Enligt myten var det bönder på Öland som gick omkring med ett bälte runt midjan som innehöll många dagars ranson av potatisbullar som kunde hållas i kroppstemperatur.
Men hur går detta ihop med att originalet kommer från Stockholm?
– Vi vill skriva vår egen historia och har valt att tolka det hur vi tycker, säger Esbjörn, med ett stort leende.
Snart släpper de boken Alla älskar kroppkakor och den ska enligt ägarna hjälpa till att reda ut både den ena och det andra kring kroppkakor. Dessutom är boken fylld av recept. Den släpps i samband med en stor releasefest i restaurangen med gäster, bubbel och kroppkakor givetvis.
– Du måste vänta tills boken kommer ut den 5 april, då avslöjar vi allt, säger Esbjörn Hallgren.
Text och foto: Alex Farnsworth
Nalle o Kroppkakan på Facebook
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k