Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Abit tvekar till att säga ja till bastun i Vinterviken

Publicerad 16:40, 26 november 2019

Ordförande i stadsdelsnämnden Abit Dundar (L) är tveksam till att besluta om en bastuflotte ska installeras i Vinterviken.

Samtidigt som både Skärholmen och Södermalms stadsdelsnämnder med liknande politiska majoriteter som Hägersten-Liljeholmen beslutat om att säga ja till kommunala bastuflottar tvekar majoriteten i Hägersten-Liljeholmen.

– Jag har tagit del av bastuföreningens skrivelse till stadsdelsnämnden och jag noterar att de har en bra ton och bra argument för sin sak. Jag ser fram emot torsdag då de får komma på mötet och berätta för hela nämnden om bastun, säger Abit Dundar (L).

I utredningen – som Abit tagit initiativ – lyfter stadsdelsförvaltningen fram en rad problem med en bastu.

I skrivelsen bemöter bastuföreningen problemen. Föreningen visar på punkt efter punkt hur de olika hindren kan övervinnas.

Men trots lösningarna tvekar Abit.

– Det kan uppstå många inbyggda målkonflikter när kommunen ska äga bastun samtidigt som en privat förening ska driva den. Det finns inte heller så mycket pengar avsatta för detta i budgeten.

Föreningen ser flera lösningar på detta, en lösning skulle kunna vara att bastun hyrs genom ett hyrköpsavtal över 5 – 10 år och att medlemsavgifter och avgifter för bastubad går till att betala hyrköpavtalet. 

Föreningen uppskattar att den skulle kunna betala cirka 65.000 kronor per år på ett hyrköpavtal.

Vad gäller prislappen som stadsdelen fått är den alldeles för hög, enligt föreningen.

Bastuföreningen menar också att området runt Örnberget skulle kunna bli tryggare med en bastu då fler vuxna finns i området. Vad tycker du om det?

– Ja, det är absolut ingen nackdel. Tvärtom är det bra för tryggheten om det blir fler människor som rör sig i området.

Flera som har kännedom om att driva bastu har dömt ut den utredning som ni beställde och som stadsdelsförvaltningen sen gjorde. Det finns enligt dem finns en rad missförstånd och till och med flera felaktigheter i utredningen. Vad är din kommentar till det?

– Vi har inte råd att anlita en extern konsult att utreda en sådan här sak. Vi får använda den kompetens vi har på förvaltningen.

Frågan tas upp på mötet torsdag 28 november.

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: