
“Våra nötter är bra för hjärtat”
örnsbergENTREPRENÖREN. Färsk bröd? Check. Färska grönsaker? Check. Men färska, torrostade nötter?
Japp. Det går att få tag i färska nötter i stadsdelen nu, om man räknar in 4-6 veckor sjötransport från något nötrikt land via Hamburg till Frihamnen med slutstation Örnsberg.
Efter nästan ett års planering och uppbyggnad av en gammal industrilokal i Örnsberg (där Margaretha Krooks Gata möter Jakobsdalsvägen) har Sveriges Rosteri nu kommit igång med sin produktion.
Sveriges Rosteri ägs av paret Milad och Tammara Malki, och tidigare drev familjen grossisten M&T Company på samma plats i Örnsberg (sedan 2003) tills den avkopplades till brorsan Samir och flyttades till Årstaberg i 2015.
Sveriges Rosteris affärsidé är enkelt: färska nötter utan mellanhänder till ett bättre pris.
– Våra nötter är så färska som de kan bli. Andra nötter vet man aldrig hur länge de har stått på lager. Det är en stor smakskillnad också, säger Milad medan han bjuder på lite gift- och tillväxtmedelfria pistaschnötter som får en att drömma om mer exotiska länder.
Med andra ord: rosteriet importerar nötter och bönor i 20 ton stora containers från hela världen – USA, Iran, Syrien, Turkiet, Brazil – rostar, saltar och paketerar dem i olika mängder och säljer till stora butiker och butikskedjor runt om i Sverige. Företaget har ungefär 10 medarbetare.
Har saltas pumpakärnor
I stadsdelen kan man köpa rosteriets pistaschnötter, blandade nötter eller jordnötter på ICA i Axelsberg och i Aspudden.
Enligt Milad kan nötter vara en bra affär, dels för att det är en vara som konsumenter är inte så priskänsliga för, och dels för att det är en trend att äta mer hälsosamt.
– Vårt mål är att växa 20 procent per år. Man blir tjock och sjuk av godis. Nötter däremot är bra för kroppen och hjärtat.
Paret Malki har alltså varit verksamma i Örnsberg i sammanlagt snart 15 år.
– Det har varit en stor förändring i området så klart. Numera finns det allt mer barnfamiljer här till exempel, säger Tammara, vars kontor blickar ut över nya bostäder mot Hägerstens hamn. Och det byggs överallt.
Milad säger att deras industrilokaler inte är hotade av bostadsboomen.
– Vi är här några år till, kanske till 2022 men då kan vi kanske flytta någon annanstans i området. Men vi är inte oroliga över det.
En anledning är att Sverige Rosteri är delägare i fastigheten.
Text och foto: Alex Farnsworth

Milad Malki, Salim Malki och Josef Ivo
Läs mer:
Mest lästa:
- Frälsningsarmén öppnar nytt härbärge för EU-migranter i Liljeholmen
- Ungdomsgäng med golfklubba störde resenärer vid Örnsbergs t-bana
- Vittne hjälpte polisen fånga misstänkta hälare i Liljeholmen
- Biblioteken öppnar igen – detta gäller
- Insändare: Kajen blir väl snart renskrubbad med tandborste
- Krönika: Finns det en Laura i Hägersten – Älvsjö?
Följare 19,5k