Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

popklubb

Folkkär klubb jubilerar på Telefonplan

I 11 år har den populära indieklubben Heaven Up Here hållit hus på Landets övervåning på Telefonplan. Förra året missades 10-årsfirandet av förklarliga skäl, så på lördag 26 mars firas det storstilat ett år i efterskott. Bättre Stadsdel pratar med klubbarrangörerna Mattias Rudén och Nina Elmi om en av Hägerstens mest långlivade musiksatsningar. 

Sedan 2011 har den föreningsdrivna klubben Heaven Up Here anordnat otaliga konserter på Telefonplans vattenhål Restaurang Landet, och röstats fram som Sveriges bästa klubb på Manifestgalan. Mattias Rudén, som varit med nästan från allra första början, minns en tid där musikklimatet i Hägersten var annorlunda jämfört med idag.

LÄS ÄVEN: Kulturhuset Aspen gör stor satsning på jazz med lokal anknytning

– Klubben startades av två kompisar till mig, och den började på Big Ben på Söder. Då hette den Heaven Down Here, som en liten ordvits. De körde två gånger där, men det gick inte så bra – publiken var inte så mottagliga för en indieklubb på Big Ben då. Sedan dess har Heaven Up Here varit på Landet. För tio år sedan var det klubbar varje helg på Landet, och man fick slåss om att få ett datum. 

Nina Elmi & Mattias Rudén på Landet. Foto: David Higgins.

Hägerstens musikliv har med andra ord förändrats drastiskt under det senaste decenniet, något som kanske kan förklaras med att fler väljer att åka in till stan – istället för motsatsen – för att uppleva kultur. I och med nya satsningar, såsom Bio Aspens levande jazzkvällar, är förhoppningsvis trenden i vändning tillbaka. 

– Nu finns det nästan inga ideella arrangörer kvar i Hägersten, svarar Mattias på frågan om vad den största skillnaden i områdets musikkosmos är.

Heaven Up Here är dock en ideell förening, vilket Mattias och bokarkollegan Nina Elmi anser gynnar deras val av akter. Då finanserna inte står i fokus för klubben kan vilda chansningar göras, på band och artister som publiken annars inte får chansen att se på andra konsertlokaler. Engagemanget och ambitionen beskrivs bäst i Ninas förklaring av klubbens egentliga syfte och mål:

– Att verka som en trampolin, att hitta kvalitativa band som vi tror på och ge dem en plattform.

Nina började boka för Heaven Up Here för ett drygt jordsnurr sedan, efter att ha medverkat som DJ på klubbkvällarna under ett par år dessförinnan. Hon minns vad den nu 11-åriga klubben betydde för henne, innan hon blev så delaktig som hon är idag:

– När jag sökte mig till Heaven Up Here, även bara som besökare, såg jag det som en väldigt stor styrka att varumärket har fått en tyngd i sig. Man förväntar sig att det ska vara bra band när man kommer dit. 

På jubileumskvällen, lördagen 26 mars, har tre stycken sådana bra band bokats för att fira. Scenen intas av undergroundstorheterna The Embassy, Boys och Rådjuret, som tillsammans med DJ-duon Uppgång & Fall kommer förvandla Landet till ett indiemusikens palats utan dess like. Dessvärre sålde biljetterna slut på mindre än ett dygn, men för den som hemskt gärna vill besöka Heaven Up Here på Landet finns ingen orsak att oroa sig: Den folkkära klubben på Telefonplan är här för att stanna.

Text: Filip Lindström
Bild: Ken Andersson

Prenumerera på Bättre stadsdel. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här.

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 12:55, 24 mars 2022
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bättre Stadsdel frågar Hägerstensbor:
Vad ska du göra i sommar?

man

Lewis, Västertorp
Jag vill skaffa mig ett nytt jobb, så snart som möjligt. Har varit arbetslös i ett halvår och jag vill gärna jobba igen, det är det jag hoppas på. 

kvinna

Ulla, Västertorp
Jag brukar vara hemma under sommaren och åker söderut under hösten.  

LÄS ÄVEN: Dagens fråga : Vad har du för förväntningar på 2023?

man

Aleksander, Telefonplan
I sommaren ska jag umgås med mina barn, min familj, vara i solen och träna. Man hinner inte med mer än så när man småbarn. 

Eva, Aspudden 
Jag ska till min trädgård och odla och plantera saker, jag ska också försöka att bada så mycket som möjligt. 

man

Hans, Telefonplan
Jag är pensionär och jag brukar ändå bara ta promenader runt området.

Text och bild: Romeo Adam

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:11, 24 februari 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: