Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

FÖRSLAG: “Så kan Hägersten ställa sig i täten för den offentliga konsten”

MEDBORGARFÖRSLAG. Som boende i Hägersten föreslår vi härmed att konstverket Uppfinn nått eller dö av Saga Berlin i bassängen i Västertorps utomhusbad ska bevaras. Vi föreslår att verket återställs till sitt ursprung. Målningen kan förslagsvis skyddas med lack som förhindrar att färgen löser upp sig i vattnet.

Västertorp utmärker sig för de många offentliga konstverken, något som gjort stadsdelen känd. Här finns verk av internationella stjärnor som Vera Nilsson och Henry Moore, liksom Pye Engströms välkända statygrupp utanför Västertorps simhall. Saga Berlins verk i bassängen är ett välkommet tillägg som bör bevaras eftersom det tar avstamp i ett konstnärligt projekt med anknytning till det lokala.

Taekwondo-Song-Gye3

Även om Saga Berlins idé från början har varit att borttagandet av tagsen skulle vara en del av Uppfinn nått eller dö, anser vi att bevarandet av detta platsspecifika verk ger oss medborgare ett nytt spännande konstverk som dessutom kommer att lyfta badplatsen och Hägersten ytterligare. Med detta verk får Hägersten och Stockholm möjlighet att ställa sig i täten för den offentliga konsten. Alldeles gratis!

Verkets starka visuella estetik gör Västertorps utomhusbad synligt på flera plan. Bassängen sticker ut rent fysiskt i sin omgivning. På ett mer abstrakt samtidskonstplan rör sig verket i samma riktning som konst på den internationella arenan, till exempel Fondation Cartiers (Paris) utställning Born in The Streets 2009 eller The Museum of Contemporary Arts (MOCA i Los Angeles) utställning Art in The Streets 2011. På hemmaplan har vi Nug som arbetar med en liknande estetik både i videoverk som It’s So Fresh I Can’t Take It eller i utställningar som Dödslack på Konstakademin 2011.

Uppfinn nått eller dö anspelar också på (urban) kalligrafi. För den som är intresserad av handskrift är verket en karta över graffitirörelsens ideal och trender i mitten av 2010-talet och är därför unikt för sin samtid. Tags är graffitins minsta och snabbaste beståndsdelar och enligt sociolog Erik Hannerz som forskar i graffiti på Lunds universitet är tags också den del av graffitikonsten som sällan eller aldrig dokumenteras och därför snabbt försvinner ur historien. Erik Hannerz beskriver Uppfinn nått eller dö så här:

”Konstnärens [Saga Berlin] beskrivning av projektet som en mandala fångar graffitins inbyggda förgänglighet i relation till stadsmiljön, något som den instinktiva reaktionen på graffiti som skadegörelse förstärker. Projektet sätter fingret på frågeställningar kring rätten till staden och dess estetisering: Måste det som inte är beställt verkligen raderas? Instinktivt, eller till vilket pris som helst? Ett bevarande är ytterst intressant eftersom det pekar på en öppen och föränderlig stad som formas av medborgerliga uttryck oavsett om de beställts eller inte. En stad där konstnärliga uttryck kan uppskattas och omdefinieras inte först och främst utifrån deras legala status utan utifrån hur de upplevs.”

actic-banner-440x250px

Arina Stoenescu, forskare i typografi och politik inom bokhistoria på Lunds universitet säger: »Konstnären Saga Berlins konstverk i bassängen i Västertorps utomhusbad i Uppfinn nått eller dö är ett modernt uttryck av skriftens utveckling i urban tappning. Bakom bokstävernas estetik kan det finnas dolda budskap, ingenting kommer från ingenting, och därför är det så spännande med tecken som artikuleras genom typografi eller graffiti. Där finns också ett estetiskt tilltalande mönster som ett gränssnitt mot lager av kommunikativa uttryck. Verket får ytterligare en dimension när vattenytan kommer att täcka det virrvarr av graffititags som täcker bassängens botten och bokstäverna kommer att få ett nytt liv.«

I en demokrati är yttrandefrihet och mötesfrihet några av de allra viktigaste medborgerliga rättigheterna. Men dessa rättigheter existerar aldrig på privat mark, de existerar bara på offentlig plats. I Sverige pågår en diskussion om hur vi medborgare kan ta mer plats och bidra till vår fysiska närmiljö. Denna debatt är influerad inte minst av hur medborgare i städer som Berlin eller Köpenhamn medskapar sin närmiljö, ofta men inte alltid genom att be om lov. Som Erik Hannerz skriver ovan kan ett obeställt verk också ha konstnärliga värden, vi drar oss till minnes Lars Vilks Nimis eller Dan Wolgers stöld och försäljning av en soffa.

Latest-novia-600x340

Den offentliga platsen, gator, parker och torg, är demokratins viktigaste arena. Här har vi medborgare yttrandefrihet och mötesfrihet, medborgerliga rättigheter. Uppfinn nått eller dö i Västertorps utomhusbad ställer frågor om dessa rättigheter. Vad är vi som medborgare, och vad är vår stat? Vem har rätt till den offentliga platsen? Vem kan uttrycka sig var, hur?

Under det kalla kriget delades Europa av en mur, en järnridå. Staden Berlin var själva sinnebilden för järnridån, staden delades bokstavligen. På ena sidan av Berlinmuren tolererades (men de var otillåtna) spontana medborgerliga uttryck. På den andra sidan förföljdes de strängt. På vilken sida av Berlinmuren finns Stockholm?

Återställ verket i Västertorps utomhusbassäng, och bevara det för oss medborgare!

Macarena Dusant
Tobias Barenthin Lindblad
Joanna Castro Echeverri
Tina Carlsson
Stefan Zachrisson
Diana Chiriboga Herlitz
Georg Herlitz
Angelica Sandon
Kim Sandon
Jenny Palmquist
Martin Berger
Andreas Undén
Emely Ramos
Frida Berlin
Karin Hermansson
Maya Wetterberg
Johan Nillson
Nikolaj Alepliotis
Jennifer Norström
Fanny Carlstedt
Vincent Vargas Löfstedt
Nicole Janelli
Saskia Oljelund
Rodrigo Gonzales
Oskar Lindberg Borg
Marcus Price
Özgur Can
Maya Thiman
Jason Hodnett
Natasja Kinneen
Hamid Jamshidi
Abi Bah
Sampa Carlsson
Maria Carlsson
Henock Tadesse
Daniella Brandt
Sipho Maseco
Mikael Johansson
Johan Bergström
Wilhelm Tengdahl
Yonas Mezughi
Marit Sahlström
Andrea Reuter
Souzan Youssouf
Hanna Widgren
Madeleine Lindh
Erik Ogenstedt
Linn Larsson
Christian Franzén
Gabriella Sandberg
Aron Kullander
Oscar Axhede
Victor Hedström
Jakob Lilliemarck

Foto: Alex Farnsworth

Tidigare artiklar
Konstprojekt i Personnebadet
Accepterar ni brottslig skadegörelse?
Ingen politisk fråga – bassängen ska saneras 

Publicerad 23:35, 23 januari 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 30 maj kl.17:00
  2. Färgfabriken: Utställningen Jävla kritiker!

    13 mars kl.11:00 - 16 maj kl.17:00
  3. Liljeholmskajens Fototävling Årets bild 2021

    31 mars kl.08:00 - 30 april kl.23:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: