Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Så agerar bastuföreningen efter stadsdelens utredning

Publicerad 15:31, 17 november 2019

Besvikelsen är stor i Vintervikens bastuförening efter att bastuflotte-utredningen – som stadsdelsförvaltningen gjort – blev känd i veckan. Sanna Volny från Midsommarkransen är en av styrelsemedlemmarna i den bastuföreningen.

– Vi är förstås otroligt besvikna. Stadsdelen har hela tiden låtit väldigt positiva i dialogen med oss och vi hade fått intryck att det skulle rymmas i nästa års budget. 

I utredningen skriver förvaltningen att den ser många praktiska och ekonomiska utmaningar med en flotte och gör bedömningen att ett inköp av en bastu inte är att rekommendera.

Sanna är förvånad över slutsatsen.

– Trycket på Tantobastun är enormt, när de släppt in nya medlemmar de senaste gångerna har platserna tagit slut på några minuter. 

Hon menar att om en bastu funkar på Södermalm måste den ju kunna fungera även i Vinterviken. Kostnaden kan ju också jämföras till exempel med att bygga ett nytt badhus för 600-700 miljoner kronor.

Hon berättar att föreningen har i dialog med stadsdelsnämnden talat om att bastun ska vara öppen för allmänheten flera gånger i veckan och att det ska finnas könsseparerade tider. Vem som helst kan också gå med i föreningen. Dessutom har stadsdelen redan många brukaravtal för offentlig mark.

– Så det är svårt att förstå tjänstepersonens argument. Honom har vi aldrig pratat med, vi har haft dialog med andra tjänstemän.

Föreningen har argumenterat för att den vill öka tillgängligheten och tryggheten vid Örnberget genom bastun. Dels tillgång till bastubad, dels tillgången till den nyrenoverade badbryggan i Vinterviken där man kommer att kunna bada hela året, inte bara några månader.

Tantobastun har enligt uppgift ett överskott och skulle ha råd med underhåll av bastun, men staden vill betala eftersom den äger den.  Från och med i år kommer bastuföreningen i Tanto att stå för hela underhållet.

– Jag tror inte det skulle vara problem för oss att stå för underhåll heller. 

Vad gör ni nu?
– Vi kommer att bemöta felaktigheterna i underlaget till ledamöterna i nämnden och dessutom pratas vi om att starta en namninsamling. 

Ärendet tas upp på nästa möte med stadsdelsnämnden 28 november.

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: