Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Nya padeltennisen poppis

I Vinterviken har padel- och tennisbanan blivit så populär sedan öppnandet i maj att Stockholm stad nu har begränsat speltiden till 60 min. Att mörkret faller begränsar inte kvällspigga motionärer då belysningen är utmärkt.

Likt en kombination av tennis och squash är padel en av de snabbast växande sporterna i världen. Det påstås att alla som kan träffa en boll kan få ut något av sporten. Med en storlek på cirka 200 kvadratmeter kräver inte en padelbana alls så mycekt plats i jämförelse med  till exempel en tennisbana. På samma yta som en tennisbana kan man anlägga tre padelbanor med plats för 12  spelare samtidigt.

Som Bättre Stadsdel tidigare rapporterat om har Stockholm stad låtit anlägga tre padelbanor och en tennisbana i Vinterviken. Banorna är öppna för spontanidrott och kan inte bokas,

När Bättre Stadsdel passerar är alla banor igång. På den ena banan är det Johan, Anna-Karin och Veronica från Kungsholmen som kommit för att spela padel.
– Det här är jättebra och rolig motion, säger Anna-Karin och de andra nickar instämmande.

Ni är bara tre, går det att spela då?
– Det funkar! De skrattar och fortsätter spela.

Padel
Padel uppfanns redan 1969 i Acapulco, Mexico av Enrique Corcuera och har sedan dess spritt sig i hela världen. Sporten är störst där den startade, i Centralamerika och Sydamerika.Till Europa och Spanien kom padel i mitten av 70-talet. Och det är fortfarande i Spanien som det spelas mest även om det är en kraftig frammarsch i övriga Europa.
1991 bildades en internationell padelorganisation, International Padel Federation och sedan 1992 arrangeras världsmästerskap. 2016 kom paddeltennis med i Svenska språkrådets nyordslista.

Det är en väldigt enkel sport att utöva och passar alla, oavsett tidigare erfarenheter av racketsporter. Sporten beskrivs bäst som en blandning mellan tennis och squash, men här använder man trä-paddlar som racketar och man spelar alltid dubbel med fyra spelare på planen. Precis som i squash spelas padel på en liten bana med ett nät i mitten och omringad av glasväggar, som man också får använda som bollplank under spelets gång.

Regler
Man spelar alltid dubbel (4 spelare). Samma räknesätt som för tennis. Man startar varje poäng med underhandsserv vilket innebär att racketen får inte träffa bollen högre än höften. Vid första poängen i varje game skall servaren stå till höger om mittlinjen och serva diagonalt. Bollen måste gå över nät och studsa i servrutan. Därefter alternerar man sida.

Vid serve får man inte träffa sidogallret efter studs, bara glaset. Man har två servar. Linjerna är endast i bruk vid serve, därefter är hela banan spelplan. Man får spela volley, halvvolley. Bollen får även studsa i marken och upp på sido/bakväggen innan man slår tillbaks den till motståndarnas sida. Man får slå bollen i glasväggarna på sin egen planhalva för att få över bollen till motståndarnas sida.

Förlorad poäng
Om bollen studsar två gånger på din sida eller en spelare träffas av bollen. Bollen får inte spelas direkt i motståndarnas väggar utan måste alltid först träffa marken.

Poängräkning
Padel spelas likt tennis med game och set. Game räknas 15/30/40/game. För att vinna ett set måste man vinna minst sex game och leda med minst två game. Vid 6-6 spelar man ett avgörande tiebreak som är först till 7 poäng. Vanligtvis spelas bäst av 3 eller 5 set.

Källor: Pdl center

Ännu mer om Padeltennis

Text och bild: Camilla Andersson

Publicerad 22:26, 24 juni 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. FÄRGFABRIKEN JULMARKNAD

    10 december kl.11:00 - 11 december kl.17:00
  2. Julfest på Eolshälls 4H-gård

    11 december kl.12:00 - 16:00
  3. Luciakonserter i Uppenbarelsekyrkan

    11 december kl.15:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: