Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:
dollar-sedlar

Därför ska du undvika för många UC- eller Bisnode-förfrågningar

LÅNEA. När du handlar på kredit tas alltid en kreditupplysning, vanligtvis med hjälp av UC eller Bisnode. Kreditupplysningen tas för att kreditorn vill ha en försäkring om att den som ansöker om krediten verkligen klarar av att betala tillbaka sitt lån.

UC eller Bisnode berättar hur din ekonomiska status ser ut för långivaren, som i sin tur väljer att antingen avslå eller bevilja din kreditansökan. En kreditansökan sparas alltid i minst 12 månader, och ju fler förfrågningar du gjort under detta tidsspann – desto sämre blir din kreditvärdighet.

Om du har gjort många kreditupplysningar är det i regel svårt att låna pengar, och det finns även långivare som beviljar krediter till personer med många kreditförfrågningar. Men då de långivarna främst beviljar lägre belopp samt tillämpar en hög räntesats är det en god idé att inte ta för många kreditupplysningar på kort tid.

Tips: Läs gärna mer om lån trots många UC förfrågningar hos Lånea.

Ta aldrig mer än 10 kreditupplysningar per år
Du får ta hur många kreditupplysningar du vill, men om du har gjort fler än 10 kreditupplysningar inom loppet av 12 månader drar kreditorerna öronen åt sig. Mer specifikt betraktar långivarna många kreditupplysningar som ett tecken på att du har en dålig ekonomi, och har svårt att få vardagen att gå ihop.

Långivare gillar förutsägbarhet. Om de lånar ut pengar vill de även ha en försäkran om att låntagaren klarar av att betala tillbaka hela beloppet, och inte ens en högre räntesats räcker för flertalet långivare som helt sonika alltid säger nej såvida du har tagit mer än 10 kreditupplysningar under det senaste året.

Ta inte för många kreditupplysningar samma månad
När du ansöker om ett lån hos en kreditgivare har du i regel 30 dagar på dig att bestämma huruvida du vill tacka ja till låneerbjudandet eller inte. Att ha en lång betänkeperiod är perfekt, men långivarna ser dock flera samtida kreditupplysningar som en osäkerhetsfaktor.

Om du exempelvis ansökt om ett lån hos Nordea, blir Nordea fundersamma och tänker:

“Vi ska nog inte låna ut några pengar till dig då du lika gärna kan ta ett lika stort lån hos en konkurrent, och då få svårt att betala tillbaka den kredit vi ger dig.”

3 sätt att undvika att ta för många kreditupplysningar

  • Betala aldrig mot faktura: En fakturabetalning medför en kreditupplysning.
  • Använd en låneförmedlare: Med en låneförmedlare likt Lånea kan du ansöka om lån från flera banker mot en kreditupplysning.
  • Undvik krediter i största allmänhet: När du ansöker om exempelvis ett kreditkort eller ett mobiltelefonabonnemang tas alltid en kreditupplysning.

Läs mer: Bandypremiären stoppas på grund av Covid.

Kan man bli av med sina kreditupplysningar i förtid?
Nej. Kreditupplysningarna försvinner per automatik efter 12 månader. Du finns inga sätt att påskynda processen, så det bästa är att du inte tar för många kreditupplysningar från första början.

Hur skiljer sig ansökningar via UC och Bisnode?
UC och Bisnode är två olika kreditbedömningsbolag som har som mål att bistå kreditinstitut med korrekt information gällande din ekonomiska status. Skillnaderna är små bedömarna emellan, och flera förfrågningar på kort tid är lika ofördelaktigt hos Bisnode som det är hos UC.

Denna artikel är skriven i samarbete med Lånea

Publicerad 06:55, 9 april 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: