Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Eva startar familjerådgivning för alla

SVENSKA KYRKAN. Svenska kyrkan Hägersten har startat familjerådgivning. Eva Lundström, diakon och familjerådgivare, tar emot alla typer av familjer.

Sedan familjerådgivningen öppnade i Uppenbarelsekyrkan i början av sommaren har det redan varit flera församlingsbor som tagit del av tjänsten.

– Man kan komma ensam, man kan komma med partner eller med ett vuxet barn. Det är individen själv som definieras hur familjen ska se ut, säger Eva Lundström.

Eva har gedigen erfarenhet inom området. Ända sedan 1989 har hon sysslat med samtal som diakon. I botten har hon en grundläggande psykoterapiutbildning och 2012 var hon med och startade familjerådgivningen i Brännkyrka församling.

Nu drar hon alltså igång i Hägersten.

Varför söker man familjerådgivning?
– Av många olika av anledningar. Det vanligaste är att paret slutat kommunicera. De har kanske levt ihop ett antal år och tror att de känner varandra, men de har slutat ställa frågor och är inte längre lika intresserade av vad den andra sysslar med, tycker och tänker. Man har tappat den andra och därför varandra.

– Det kan också handla om att de vuxna barnen flyttat hemifrån och att kontakten med dem upphört. Här är frågan hur man kan ta upp eller reparera en kontakt som brutits. Andra kommer eftersom man tappat lusten till sex och vill hitta tillbaka till varandra.

– En del kommer med något specifikt de vill tala om och andra kommer för att de mer allmänt vill fördjupa sin relation. Ibland kan det räcka att jobba med sig själv, men nästan alltid kommer man tillbaka till kommunikation, hur vi pratar med varandra.

När känner du att du kan hjälpa någon?
– Det viktigaste jag kan göra är att erbjuda ett rum där de kan samtala och där de kan se hur det blivit. Ser de det kan de också bestämma hur de ska gå vidare. Det bästa är att kunna bestämma sig. När man inte bestämt sig för om man ska gå isär eller jobba på relationen sliter det på relationen

– Jag bestämmer inte att de ska göra si eller så. Det är inte mitt syfte att lappa ihop förhållanden. Det finns inget som är bättre eller sämre. Här får de istället möjligheten att prata till punkt, lyssna på varandra och mötas med respekt.

Sedan användandet av smarta mobiltelefoner ökat, har du sett någon förändring utifrån din roll som familjerådgivare?
– Det är stor skillnad. Just att man ska vara tillgänglig hela tiden – både för vänner och i arbetet. Det kan göra att man pratar mindre med varandra; att man bara pratar om det praktiska men glömmer bort att prata om hur man egentligen har det. Samtidigt finns det idag en medvetenhet om att mobilen tar upp mer tid än vad man egentligen önskade att den gjorde.

Hur går det till när man söker er?
– Man tar kontakt med mig via mejl eller telefon. Ett tillfälle tar 1,5 timmar för ett par och 1 timme för den enskilde. I genomsnitt går man 3-5 gånger.

Familjerådgivning Svenska kyrkan Hägersten
– Svenska kyrkan har familjerådgivning över hela landet. Familjerådgivare har oftast en akademisk grundutbildning samt en påbyggnadsutbildning i psykoterapi. Rådgivarna träffas regelbundet och utbyter erfarenheter. 

– Bor man i Hägerstens församling och samtidigt är medlem i Svenska kyrkan kan man få fem kostnadsfria samtal. Övriga betalar 450 kr per samtal. I dagsläget kan man få en tid inom en till två veckor.

– Familjerådgivare i Svenska kyrkan omfattas av samma sekretess som andra familjerådgivare, inga journaler eller anteckningar förs. Det finns även kvällstider.

– Kontakt: Eva Lundström, diakon och familjerådgivare, tfn 08-685 30 49, mobil 0765-26 88 02, mejl: eva.lundstrom@svenskakyrkan.se

Läs mer om familjerådgivningen här

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan HägerstenFler artiklar finns här.

Publicerad 08:00, 22 januari 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: