Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Personalen Kvarterskyrkan

Fest när Stockholms näst yngsta kyrka fyller år

SVENSKA KYRKAN. Kvarterskyrkan på Liljeholmskajen fyller fem år och det ska firas med fest en hel helg.

Det var I mitten av maj 2017 som Hägerstens församling flyttade in i de då sprillans nya lokalerna på Liljeholmskajen, och sedan dess har Kyrkan mejslat fram en egen profil i församlingen – och i Stockholm.

–  Ja, vi har ofta andra församlingar hos oss som gör studiebesök för att se hur vi arbetar och hur vi lägger upp våra gudstjänster, säger Christina Öjhagen, präst i Kvarterskyrkan.

LÄS HELA PROGRAMMET: 14–15/5 Kvarterskyrkan på kajen fyller fem

Men på Liljeholmskajen startade verksamheten redan 2009 då församlingen hyrde in sig i en mindre lokal en bit närmare torget.

– Då jobbade vi i Uppenbarelsekyrkan i Midsommarkransen och märkte att det kom föräldrar och barn från detta nya område, så då tänkte vi att det borde finnas en lokal här, säger Sara Power, diakon i Kvarterskyrkan.

I takt med att området växte hittade allt fler till församlingens lokal som snart blev för liten. Flytten gick sedan till den nya kyrkan som idag är Stockholms näst yngsta.

– Det är fantastiskt kul att få jobba här, inte minst just för att området är expansivt och församlingen kreativ, säger de, som båda varit med sedan start.

Vilken profil har Kvarterskyrkan idag, skulle ni säga?
– Många som kommer hit tycker att vi har en sådan skön SKUT-känsla, det vill säga så som Svenska kyrkan ofta är utomlands, det är så lätt att ramla in här. Man får en hemmakänsla, säger Christina.

Redan från början var det klart att kyrkan skulle vara en öppen mötesplats och då blev ett kafé en naturlig del av lokalerna

– Vi har försökt att lyssna på de boende i området och hur de vill att verksamheten ska utformas, säger Sara.

Många olika grupper i området hänger i kyrkans lokaler. Rytmiksamlingarna är populära. De är designade för olika nivåer och anpassade för allt från nyfödda till femåringar.

Dessutom håller personalen musikstunder för förskolebarn samt körer för skolbarn i låg- och mellanstadiet.

– På torsdagar är det ett hundratal personer som passerar genom lokalerna när vi kör rytmikstunderna mellan 13-18. Och så fika förstås.

Pandemin påverkade även Kvarterskyrkans verksamhet men eftersom man snabbt satte upp ett instagramkonto kunde personalen nå barnen den vägen.

– Vi hade i snitt 250 visningar vid varje rytmikstund som vi sände på Instagram. Föräldrar berättade att de satte sina barn framför datorn så kunde de följa med på stunden.

Även gudstjänster sände de på webben under pandemin. 

Utöver barnkörerna är det en hel andra aktiviteter i Kvarterskyrkan. Det är vuxenkör, handarbetshörna, lunchkonserter, kvällsandakter och den så kallade Kajenklubben, ett efter-plugget-häng på kajen för elever på mellanstadiet.

Christina och Sara vill lyfta fram på det sätt som arbetslaget jobbar, där även Elin Eklund, Carl d’Ailly, Samira Granberg och Lotta Sandin ingår, att det handlar om en platt organisation.

– Här är det inte vattentäta skott mellan olika professioner. Vårt arbetssätt upplevs modernt och det är nog en av anledningarna till varför flera andra församlingar vill komma hit och se hur vi arbetar.

Ett nytt arbetssätt de lyfter fram är det som kallas Kyrkhelg. Den startar på lördagen då man förbereder gudstjänsten.

– Då bjuder vi in församlingsborna till gudstjänstverkstad utifrån ett par frågor vi satt upp. Dessutom övar vi på psalmerna tillsammans. Samtidigt får barnen skapa olika alster utifrån frågeställningarna. 

– Sedan blir predikan på söndagen utifrån de diskussioner som varit under helgen.

Inspirationen till arbetssättet har kommit bland annat från Barnens katedral i Karlstad.  

– Men vi inspirerar även varandra inom arbetslaget.

Gudstjänsterna, som hålls en gång i månaden, har i snitt ett 60-tal deltagare.

– Utöver detta håller vi i dop och vigslar. Ibland har brudparet arrangerat att en båt lägger till här och hämtar dem och gästerna. Nu har vi även haft en begravning här i kyrkan. Det var en man som skrivit i sitt Vita arkiv att han ville att begravningen skulle hållas hos oss.

två kvinnor framför höga hus

Vad har varit det mest minnesvärda under de här fem åren?
– Det är mycket. Men en sak är alla de event som vi arrangerar och samarbeten med alla aktörer i området. Det är bland annat Sjöviksdagen, adventsevent och företagarfrukostar.

– Vi har en fin känsla här med engagerade församlingsbor som värnar om det lokala.

– Nyckel till detta är relationsbygge, att vi måste lära känna varandra. Folk vet vilka vi är och då får vi förtroende för varandra.

LÄS HELA POGRAMMET: 14–15/5 Kvarterskyrkan på kajen fyller fem

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten. Fler artiklar finns här.

Publicerad 18:40, 8 maj 2022

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: