
Förskolan Bild & Tanke i Mälarhöjden i topp på brukarenkäten
ANNONS I SAMARBETE MED Publicerad 12:15, 5 oktober 2017BILD & TANKE. Förskolan Bild & Tanke, som ligger i det gula huset på Hägerstensvägen mitt i Mälarhöjden öppnade i slutet av 2013 och har sedan dess byggt upp en bra verksamhet.
Skolan har en Reggio Emilia-inspirerad profil och jobbar mycket med miljöfrågor, barninflytande och föräldrakommunikation.
Elin Stenudd är förskolechef och grundare av skolan.
– Det jag själv tycker känns lite extra viktigt är att vi jobbar mycket med miljön. Att barnen får en naturlig relation till sig själva i förhållande till naturen och andra djur. Att de får förståelse för kretsloppen, förstår var vår mat kommer ifrån och tar ansvar för miljön. Vi rör oss mycket i naturen, för en stor del är själva känslan av att uppleva sig vara en självklar del av naturen. I skogen är det också roligt och lätt att skapa olika aktiviteter.
En dag i veckan jobbar hela förskolan med miljön. Då kan det tex handla om hållbarhet, plantering, kretslopp, olika materia, sopsortering och var olika material kommer ifrån och tar vägen, återbruk, vi lagar saker som har gått sönder eller tar hand om vår pedagogiska miljö inne och ute. Vi har kaniner och fiskar som vi sköter om och på så sätt får vi naturligt in det som har med djurs behov, empati och omsorg. Även köket är en viktig del vad gäller miljö- och naturarbetet. Där lär sig barnen om olika livsmedel, var de kommer ifrån och hur vi kan behandla dem så att de blir ätbara.
– Jag är också stolt över hur pedagogerna och vårt arbetssätt skapar en miljö som är lyhörd för de individuella barnens behov och som samtidigt bygger mycket på demokrati, gemenskap och dialog.
Kökspedagogen lagar all mat från grunden. Förskolan serverar inte kött (ur miljö- och hälsosynpunkt) men fisk har de en gång i veckan och vegetariskt samt veganskt alternativ finns alltid att tillgå. Råvarorna är i så stor utsträckning som möjligt ekologiska.
– Vi vill inte spara pengar till priset av barnens hälsa. Det är självklart att välja giftfritt/kemikaliefritt i såväl livsmedel som hygienartiklar och annat material. Vi väljer alltid miljövänlig och tar hänsyn till transporter och liknande.
Trots att förskolan drivs som ett aktiebolag är det alltså inte företagsekonomiska principer som har företräde. Nej, förskolan startades utifrån en pedagogisk vision som bottnar i barns behov, läroplanen för förskolan och de ramar som behövs för att ha en förskola med riktigt god vardagsmiljö för våra barn. Och också med tanke på hur vi vill att de ska kunna få möjligheterna att växa upp till riktigt trygga, omsorgsfulla och viktiga individer.
Reggio Emilia-pedagogiken som skolan baseras på utgår från lyssnande, dokumentation och reflektion. Dessutom är olikhet ett viktigt värde. Pedagogerna jobbar metodiskt med att barnen ska ha ett reellt inflytande på skolan.
Det finns både en ateljé, ett natur/matematikrum och ett musik/rörelserum där barnen väljer olika aktiviteter. Tre förmiddagar i veckan jobbar vi kring ett gemensamt tema som belyses ur olika perspektiv i de olika rummen och aktiviteterna. Tanken med det är att dels locka barnen att använda många olika sätt att inhämta och uttrycka kunskap och också visa så mycket som möjligt inom ett kunskapsområde – temats innehåll.
– Varje dag finns det planerade aktiviteter för barnen. Barnen har stor valfrihet vad gäller typ av aktivitet och framför allt styr de själva hur de ska jobba med innehållet och utformningen. I temaaktiviteter och miljöaktiviteter är alla barnen med i någon aktivitet och på eftermiddagarna erbjuds valfria aktiviteter; yoga, fordonsklubb, kaninklubb är några exempel, säger Elin och fortsätter:
– Annars väljer barnen själva lekar och aktiviteter i de olika rummen. Ateljén är central i verksamheten och alla barn är där något tillfälle under dagen. I våra planerade aktiviteter arbetar vi metodiskt, barnen får komma med hypoteser och slutsatser, de får lyssna på varandra och får på så sätt del av varandras tankar och kunskaper. De får fundera och reflektera.
På förskolan går idag 24 barn med fem förskollärare/barnskötare. Förskolan är alltså relativt liten, vilket är en stor fördel för barnen, menar Elin som vänder sig starkt emot trenden med jätteförskolor med upp till ett par hundra barn. – Jag kan inte se ett enda argument till varför det skulle vara bra för en barnverksamhet. Varken för barnen, personalen eller kvaliteten på omsorgen. Föräldrar till barn i stora verksamheter har också en tendens att vara mer missnöjda med sin förskola och känna större oro för sina barn.
– Vi jobbar åldersblandat, alla barnen på skolan känner alla pedagoger. Det är den stora fördelen med att vi är små – att alla känner alla. Barnen får del av alla vuxnas olika kompetenser och rör sig mellan de olika rummen som erbjuder olika material och aktiviter. Grunden för allt lärande är att du känner dig trygg.
Nyligen gjordes en enkät bland föräldrarna som visade på stor uppskattning på hur skolan bedriver den pedagogiska verksamheten, att den uppmuntrar till lek, utveckling och lärande, och att föräldrarna tycker att det är tryggt på förskolan.
Samtliga tillfrågade föräldrar är nöjda och kan rekommendera förskola till andra föräldrar, enligt enkäten. Elin bekräftar att skolan har en bra kommunikation med föräldrarna
– Vi är väldigt måna om att föräldrarna ska förstå vad barnen gör på förskolan. I den slutna Facebookgruppen vi har lägger vi ut bilder och text om vad vi gör på dagarna. Den uppdateras varje dag och på så sätt tror vi att det är enklare för föräldrarna att få igång en dialog med barnen om vad de gjort under dagen. På så sätt lyfts vikten av barnens lärande, såväl för barnen själva som för föräldrarna.
Bild & Tanke har nu alltså funnits i fyra år. Elin fick idén att starta en förskola när hon jobbade på en stor kommunal förskola 2007. Idéerna bakom den förskolan var bra, men de organisatoriska och strukturella förutsättningarna för att genomföra den pedagogiska idén med kvalitet saknades.
Då tänkte Elin – det här kan jag göra bättre. Hon startade ett familjedaghem i hemmet, därefter fick hon hyra en lokal och kunde utöka till pedagogisk omsorg för 12 barn, ända tills hon hittade lokalen på Hägerstensvägen.
Hur har de första fyra åren gått sedan du startade skolan?
– Det har gått bra. Såklart har den här verksamheten som alla andra haft trögt tills vi hittat rätt medarbetare osv. Men personligen har det varit utmanande och roligt och framförallt spännande att få möjligheten att förverkliga en pedagogisk idé som jag hade. Barnen trivs jättebra och att se hur bra de fungerar på förskolan, hur bra de är på att lösa konflikter, att ta ansvar för sitt eget arbete, att visa solidaritet och omsorg med varandra, att göra självständiga val osv. gör att vi förstår att vi verkligen lyckats.
Har du funderat på att utöka verksamheten?
– Vi har redan från början haft en tanke om att förskolan skulle kunna omfatta 30 barn, lokalerna är tillräckligt stora för det, men jag har velat känna att verksamheten är stabil och arbetssättet väl inarbetat innan jag velat gå vidare med det. Så snart kanske…
Varför ska föräldrar välja Bild & Tanke som förskola till sina barn?
– För att då vet de att barnen har det bra. Barnen som går här får vara sig själva. De blir sedda, bekräftade, starka och trygga i sig själva. Vi anpassar verksamheten efter barnen och inte tvärtom.
Måndag 9 oktober kl 17.30 har Bild & Tanke Öppet Hus för intresserade föräldrar och andra.
Läs mer om Bild & Tanke på skolans hemsida som du hittar här
Denna artikel är skriven i samarbete med Bild & Tanke
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k