Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Freja och Axel om sin konfirmation: Det roligaste vi gjort

SVENSKA KYRKAN. Funderar du på att konfirmera dig? Tveka då inte, utan gör det bara. Det rådet kommer från Freja Ekstrand och Axel Svedenkrans som nyligen konfirmerat sig i Uppenbarelsekyrkan.

I påskas åkte Hägerstensungdomarna Freja och Axel samt ett 40-tal andra unga på konfirmationsläger i Assisi i Italien. Konfirmationsgruppen hade bildats redan i höstas och därefter har de träffats flera gånger, bland annat under en helg på lägergården Gransnäs i norra Småland.

Freja och Axel är nöjda med sin konfirmationstid.

– Vi har fått massa nya kompisar. Alla som åkte till Assisi var jättesnälla och vi blev jättebra kompis med alla. Det var det bästa med resan; sammanhållningen. Sedan var ju själva staden jättefin också förstås.

Vad konfirmationen betytt för er?
– Jag har nog blivit mer öppen som person och ändrat lite på hur man ser på livet, säger Axel.

– Jag har fått en bättre bild av kristendomen. Jag har lärt mig mycket, säger Freja.

Under konfirmationstiden har ungdomarna fått lära sig mer om vad kyrka är, traditioner och den kristna tron. Vid träffarna diskuterar de existentiella frågor, vänskap, meningen med livet, kärlek och relationer.

De berättar om bland annat hur de diskuterat kring Frälsarkransen. Det är en typ av radband, ett armband med 18 pärlor i olika färger som alla står för olika saker i livet, som till exempel kärleken, natten, tystnaden.

Flera gudstjänster har de deltagit i, och några har de själva hållit i. För några veckor sedan blev de konfirmerade i den då fullsatta Uppenbarelsekyrkan.

Hur var själva konfirmationsdagen?
– Det var nervöst, spännande men väldigt kul. Nervöst för vissa saker hade vi inte övat tillräckligt. Och så kom det väldigt mycket folk.

– Efteråt var det en skön känsla, men samtidigt är väldigt sorgligt eftersom det inte är några fler träffar.

Svenska Kyrkan Hägersten har flera olika konfirmationsalternativ, alla är avgiftsfria. Det som är gemensamt är att alla grupper åker på läger, antingen över helgen eller cirka en vecka. Varje grupp leds av präst, pedagog och unga ledare som nyligen varit konfirmander själva och sedan gått kyrkans ledarutbildning.

Hägerstens församling är mitt uppe i  en stor satsning på konfirmandarbetet. Målet är att tonåringar ska få möjlighet att mötas och samtala om viktig frågor som berör. Församlingen vill nå alla tonåringar oavsett om de är tillhöriga Svenska kyrkan eller inte.

Petter Östling är en av ungdomsassistenterna i församlingen. Han anställdes strax efter att han tagit studenten för att arbeta med ungdomar och konfirmander. Tidigare var han ungdomsledare i kyrkan.

– Vi har en stor boom av konfirmander i år och det vill vi förvalta och utveckla. Vi planerar fler konfirmationsalternativ så vi kan möta fler ungdomar.

Axel och Freja vill rekommendera andra att konfirmera sig.

– Det är en av de roligaste sakerna vi gjort. Det är väldigt lärorikt. Sedan är alla i kyrkan så snälla. Kyrkan är mysig och man mår bra. Att få komma dit blir som en paus i vardagen.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan HägerstenFler artiklar finns här.

Bild: Alexander Farnsworth

Publicerad 16:54, 22 maj 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: