Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Populär konfirmation hittar nya vägar

SVENSKA KYRKAN. Nu breddar Hägerstens församling sin konfirmationsundervisning ytterligare. Nytt för i år är fotbollskonfa som riktar sig till alla fotbollsintresserade ungdomar som vill konfirmera sig.

På fredagen öppnade församlingen konfaportalen för anmälan till konfirmationsgrupperna som startar till hösten. Det finns sex olika inriktningar att välja på: Fotbollskonfirmation, I Franciskus fotspår – Assisi, Stockholm i mitt hjärta – Hemmaplan, Sommarfjäll – Åre, Sol, vind och vatten – Öland och Gymnasiekonfirmation.

– Vi vet att i vår församling finns ett stort fotbollsintresse. Det finns massor av fotbollsklubbar och dessutom en högstadieskola med fotbollsprofil. Efter att vi sett hur andra församlingar arrangerar sin fotbollskonfirmation startar vi nu ett samarbete med legitimerad och erkänd fotbollstränare, säger Petter Östling, en av ungdomsassistenterna i församlingen.

– Vi vill att kyrka ska finnas på flera arenor, fotbollsplanen är en sådan, planen kan vara kyrka och vice versa.

Katrine Carlheimer, konfirmand, Alexander Ljunggren, ledare, Sanna-Maria Aasa församlingspedagog och Petter Östling, ungdomsassistent

Fotbollskonfa ska träning och undervisning bedrivas omlott, idén är att de båda delarna ska vävas in i varandra.

Det blir en blandad grupp med både killar och tjejer dit alla fotbollsintresserade är välkomna, även de som tränar på relativt hög nivå ska kunna känna att de kan åka på konfaläger utan att missa träningar.

Konfirmation är en stor verksamhet inom Hägerstens församling. De senaste åren har ett hundratal ungdomar konfirmerat sig årligen. Under våren, efter att coronapandemin startade, har upplägget av konfirmationsundervisningen ändrats en del. 

Bland annat har lägren flyttats fram till slutet av sommaren och bussresan till Assisi i Italien ställdes in.

 – Men vi hoppas på att få åka till dit nästa år igen. 

Petter menar att församlingens konfirmandarbetslag lärt sig under våren och blivit bra på att snabbt hitta alternativ och lösningar så att det ska fungera med pandemin. 

– Till kommande konfirmandår har vi med oss erfarenheten att saker och ting kan ändras snabbt. Nu har vi bättre beredskap för det.

Ett annat av de sex alternativen för konfirmanderna är Stockholm i mitt hjärta. Det är för ungdomar som inte vill resa iväg på läger utan vill vara kvar på hemmaplan.

Katrine Carlheimer från Axelsberg och som går nian på Entréskolan i Gröndal, började i gruppen i höstas.

– Vi har gjort några dagsutflykter till olika platser i Stockholm. Jag kände att jag ville vara i en mindre grupp, vi är fem i vår grupp och det är lagom. Vi har en bra gruppdynamik.

Hon är döpt i Mälarhöjdens kyrka och hennes föräldrar är medlemmar i Svenska kyrkan, men det var hon själv som kom fram till att hon skulle konfirmera sig. 

– Jag kände en kväll att ja, jag kanske ska konfirmera mig. Så anmälde jag mig. 

Katrine gillar konfirmationsträffarna.

– Det är kul att lära känna nya människor och det är intressant att få prata livsfrågor. Att tänka på sådant som man inte tänkt på tidigare. 

Den 14 juni har Katrines grupp konfirmation, nu flyttad till i Uppenbarelsekyrkan för att minimera risken för onödig trängsel.

– Varje konfirmand i vår grupp får bjuda in sju personer till konfirmationen, det är precis lagom.

Alexander Ljunggren konfirmerade sig förra året och direkt efter bestämde han sig för att bli ledare.

Varför ville du bli ledare?
– Jag ville göra samma sak som mina ledare gjorde för mig: att visa kyrkan och hur den fungerar.

Anmälningsportalen till konfirmationsundervisningen öppnade förra veckan och är öppen fram till 16 oktober. Undervisningen startar den 17 oktober. 

Läs mer på församlingens hemsida

Bild: Alexander hFarnsworth

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten. Fler artiklar finns här.

Publicerad 11:51, 2 juni 2020

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: