Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Gröndals kyrka – arkitektonisk pärla nu mitt i byn

SVENSKA KYRKAN. Våra kyrkor en del av kulturarvet. Gröndals kyrka är inte bara full av liv och aktiviteter, den är också en arkitektonisk pärla som nu hamnat ännu mer “mitt i byn”.

Det nybyggda huset på baksidan av kyrkan har samma typ av fasad som påminner om kyrkans  varma tegelfasad. På så sätt förstärks kyrkans plats och existens i stadsmiljön, menar Brian Wendleman, fastighetsförvaltare i Hägerstens församling.

– Ja, kyrkan kanske låg lite ensamt tidigare men nu blir den mer en del av samhället Gröndal när den knyts samman med övrig bebyggelse. Kyrkan har på sätt blivit mer lättillgänglig och det har blivit väldigt bra, säger Brian Wendleman.

Det var arkitekterna Backström och Reinius som ritade Gröndals kyrka i slutet av 1960-talet, under en tid då många mindre kyrkor byggdes.

Brian menar att Backström och Reinius är lite av arkitektdoldisar trots att de ligger bakom en lång rad byggnader i Stockholm, några av dem internationellt erkända.

Flera av dessa byggnader ligger i Gröndal, bland annat de så kallade Stjärnhusen och Trapphusen men de har också ritiat Vällingby centrum, en av Hötorgsskraporna och Danvikstullshusen.

– Det man slås av när man kommer nära  byggnaden är kvalitéten och helheten. Hur det yttre går ihop med det inre. Och hur man jobbat med inventarierna, vilket man gjorde mycket på 50-, 60-, och 70-talet.

– Mina föräldrar var väldigt intresserade av den nya arkitekturen så vi åkte runt mycket och tittade på husen som var byggda på 50- och 60-talen och det är jag tacksam för idag.

Backström och Reinius har sitt ursprung i funktionalismen där öppen planlösning gällde, men samtidigt utvecklade de en egen stil.

– I Gröndals kyrka visar denna stil sig med att kyrkorummet öppnar sig med stora fönster, det gör att det blir kontakt med gatan, vilket inte var vanligt i kyrkor ritade vid den tiden.

Brian talar mycket om den inre miljön i kyrkan.

– Den är varm och tilltalande. Med varma naturmaterial som rödbrunt tegel, trä, rödbok, mässing och koppar. Det är väldigt lite målat. Man jobbade mycket med material och lät dem tala istället för färgen.

Han och Marie Rehnstam, distriktspräst i Hägersten, visar runt i lokalerna. Snart trycker de fram de fina tygdraperierna som fungerar som extra väggar och kan dela av kyrkorummet, vilket gör rummet flexibelt.

– Titta också på alla fina konstverk som finns här i lokalerna.

Kyrkan som ligger i souterräng består av tre plan med kyrkorummet, konfirmandrum, ungdomslokaler, och sammanträdeslokaler.

Genom entrén i söder kommer man in till kyrkorummet och genom den andra entrén når man kontor och samlingssalar under kyrkorummet.

Ungdomslokalerna ligger helt under jord och bakom kyrkan står en klockstapel.

Gröndals kyrka är kulturminnesmärkt, Stadsmuseet grönklassar byggnaden vilket visar att den är särskilt värdefull ur kulturhistorisk eller konstnärlig synpunkt. Inga ingrepp i byggnaden som är ovarsamma ur kulturhistorisk synvinkel får göras.

– Det är ett väldigt privilegium att jag får jobba med ett sådant här fantastiskt arv. Det är viktigt att vi tar hand om våra “nya” kyrkor på rätt sätt. De ska också bli gamla, 200-300 år. Därför försöker vi skynda långsamt när vi renoverar dem.

Senast 2008 gjordes en stor renovering av Gröndals kyrka då stammar byttes och hela källarplanet och entrén gjordes om.

– Det blev bra, huset måste ju leva. Det är inget museum vi har, det ska ju användas och många tittar in för en liten stund i lugn och ro.

Denna artikel är skriven i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten

Publicerad 08:21, 13 november 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabriken: Symbiosis – en mångfacetterad utställning och plats för möten, workshops och samtal

    10 september kl.09:36 - 28 november kl.17:00
  2. Utställning på Färgfabriken: Goodbye limb, hello limb!

    18 september kl.13:00 - 17 oktober kl.17:00
  3. Vippans klädbytardagar i Fruängen (hösten -21)

    24 september kl.09:00 - 26 september kl.16:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: