Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:
Två präster och Prideflaggan i en kyrka

Hägerstens församling hbtq-märkta: Nu tar vi ett steg till

SVENSKA KYRKAN. Nu tar Hägerstens församling ytterligare ett steg mot en öppen, inkluderade kyrka med mångfald i fokus. Som andra församling i Stockholms stift får man i maj hbtq-märkningen Regnbågsnyckeln. 

Regnbågsnyckeln visar att alla anställda och förtroendevalda har gått en processutbildning i hbtq-frågor. Målet är att vilja arbeta aktivt för mångfald och öppenhet. 

– Vi är ju redan en inkluderande församling som sätter hbtq-frågor högt. Nu tar vi ett steg till. Genom att vi alla som jobbar här nu satt ord på dessa frågeställningar har vi inte minst fått en större trygghet i våra åsikter, säger Mats Johansson och Marie Kullenberg, präster i församlingen.

två präster håller regnbågsflagga

Utbildningen och processen som församlingens medarbetare och förtroendevalda går igenom handlar till exempel om olika förhållningssätt till varandra. Det kan handla bemötande i telefon eller att i kontakt med barn skriva vårdnadshavare istället för mamma och pappa. 

– Det är ju viktigt att visa för exempelvis konfirmander att kyrkan är progressiv i hbtq-frågor, inte minst i ett internationellt sammanhang. Eller till exempel se till att regnbågsfamiljer känner sig välkomna i öppna förskolan, säger Mats. Och inte minst i relation till äldre som kan ha erfarenhet av en fördömande kyrka.

Processen de anställda och förtroendevalda genomgått består av utbildning, studiecirklar, visionsarbete och reflektion, som i sin tur lett fram till en ny mångfaldsvision för församlingen. Nu när visionen är godkänd får församlingen märkningen Regnbågsnyckeln.

Som grund till processen används boken Så att jag kan komma in av Erik Gyll och Frida Ohlsson Sandahl och utgiven av Riksförbundet EKHO, en ekumenisk förening för kristna hbtq-personer.

Redan 2019 startade Hägerstens församling detta arbete, först med föreläsningar. 

– Sen kom coronapandemin som höll på att stoppa allt, men i höstas när det fortfarande var tillåtet att samlas i smågrupper kunde kyrkorådet diskutera frågeställningarna i boken och gå igenom processen.

två präster håller i en regnbågsflagga

Mångfaldsvisionen blir nu ett levande dokument som ligger till grund för hur församlingen kan arbeta med hbtq-frågor och inkludering.

För er, vad innebär en mer inkluderande kyrka som har viljan att arbeta aktivt för mångfald och öppenhet?
Marie och Mats svarar:
– Att alla ska känna sig välkomna till kyrkan. Inte ska känna sig orolig att man inte passar in. Att alla verkligen känner att kyrkan är för alla.

– Det innebär även att man inte ska känna att man måste dölja en viss del av sig själv för att få vara med i gemenskapen utan att man kan känna sig älskad, sedd och uppskattad för den man är. Vi som arbetar här i församlingen gör ju det för att vi är intresserade av, och bryr oss om människor. Och människor är ju, som bekant, inte likadana.

– Vi vet att kyrkan historiskt brustit väldigt mycket i dessa frågor. Men nu vet vi, i alla fall lite, hur vi kan göra det bättre. 

Nu blir Hägerstens församling – efter Flemmmingsberg – den andra i Stockholms stift som blir regnbågsmärkta.

Två präster håller i en regnbågsflagga

Hur kommer man märka skillnaden när man kommer till till kyrkan efter att församlingen fått den här hbtq-märkningen?
– Så jättestor skillnad tror vi inte att man kommer att märka eftersom att vi redan idag har en stor öppenhet i församlingen. Det som utbildningen framför allt har skapat är ju en medvetenhet hos oss och öppnat upp för många spännande samtal. Men det som kanske syns tydligast för våra församlingsbor är att vi kommer fira regnbågsmässa med jämna mellanrum och vi ska ha programpunkter under Prideveckan, säger Mats.

– Jag tror att bland oss anställda nu finns en stolthet i att vi är tydliga i att tala om det viktiga och betydelsefulla i detta arbete. Det känns fantastiskt att få arbeta i en miljö där detta tas på så stort allvar, säger Marie.

Söndag 2 maj på en regnbågsgudstjänst får församlingen Regnbågsnyckeln och under gudstjänsten kommer bland andra Stockholms biskop Andreas Holmberg att skicka en hälsning till församlingen. Gudstjänsten kommer att streamas via församlingens Facebook-sida på grund av rådande restriktioner.

Se regnbågsgudstjänsten livestreamad på Facebook

Regnbågsnyckeln
2016 tog Riksförbundet EKHO tillsammans med Svenska kyrkan i Växjö stift initiativ till en hbtq-märkning utifrån Svenska kyrkans kyrkomötes beslut 2013 om att församlingarna ska uppmuntras att hbtq-certifieras.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten. Fler artiklar finns här.

Bild: Alex Farnsworth

Publicerad 17:05, 26 april 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabriken: Symbiosis – en mångfacetterad utställning och plats för möten, workshops och samtal

    10 september kl.09:36 - 28 november kl.17:00
  2. Utställning på Färgfabriken: Goodbye limb, hello limb!

    18 september kl.13:00 - 17 oktober kl.17:00
  3. Vippans klädbytardagar i Fruängen (hösten -21)

    24 september kl.09:00 - 26 september kl.16:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: