Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Här får de äldre chans till social samvaro

SVENSKA KYRKAN HÄGERSTEN. Det är onsdag eftermiddag och kaffestund på Trekantens servicehus. Ett  20-tal äldre på boendet träffas för fika och sång.

En gång i månaden kommer Svenska kyrkan i Gröndal till servicehuset och efter en kort gudstjänst bjuds de boende in till lite social samvaro.

Boel Dirke leder allsången tillsammans med prästen Marie Rehnstam och diakonen Svante Talltorp. Några av de boende på servicehuset har kommit för att samtala, fika och umgås.


Boel Dirke vid pianot

Svenska kyrkan Hägersten har en rad aktiviteter för äldre i församlingen förutom träffarna på servicehuset Trekanten  och äldreboendet i Axelsberg och på Åsengården.Det är bland annat utflykter, öppna hus, volontärverksamhet och enskilda samtal.

Inte minst på sommaren är efterfrågan på ett socialt sammanhang stort.

– Då är det fler äldre som hör av sig.  Ensamheten kan vara stor bland många äldre på sommaren, då staden töms, säger Svante Talltorp.

För att försöka minska ensamheten bland de äldre anordnar kyrkan olika mötesplatser för dem. På sommaren, när många andra verksamheter stänger öppnar kyrkan sommarkaféer. Samtliga kyrkor i församlingen: Gröndals kyrka, Uppenbarelsekyrkan, Mälarhöjdens kyrka och Kvarterskyrkan på Kajen har sådana fikaställen.

–  Många säger att våra sommarkaféer kan vara höjdpunkten på veckan. Så illa är det, så stor kan ensamheten vara, säger Svante.

Svante Talltorp, diakon

Utöver detta har kyrkorna öppna hus för umgänge över åldersgränserna.

Hur hittar ni de äldre?
– Jag tror att mycket av vad vi gör sprider sig från mun till mun. Jag rör mig ganska mycket på Trekantens servicehus och jag sätter även upp lappar på andra servicehus när jag är där.

I våra grupper för sorgesamtal berättar jag om vår verksamhet som vi har i kyrkan.

– En del kommer varje gång, andra någon gång ibland. För boende på Trekantens servicehus ordnar vi även kyrkskjuts en gång i månaden till gudstjänsten i Gröndals kyrka.


Träffarna ger möjlighet för de äldre att umgås, fika och sjunga

Många utflykter för de äldre
Kyrkan anordnar även utflykter. Under sommaren är det korta resor varannan vecka där alla oberoende av ålder är välkomna. Det kan handla om ett studiebesök till någon kyrka eller museum.

Några av de senaste utflykterna har varit till Ersta sommarhem på Värmdö, Hertha Hillfon-museet på Skeppsholmen och Svindersviks slott i Nacka.

– Då åker vi kommunalt. De som är med betalar själva för resan och maten men församlingen står för eventuella entréer.

Till Sigtuna åker kyrkan varje år runt Valborg. Det är för 65-plussare som då bor ett par nätter på Sigtunastiftelsen.

– Det är verkligen uppskattat, säger Svante. Dessutom firar vi jul i Uppenbarelsekyrkan dit många ensamma kommer.

Den sociala verksamheten för äldre leds av kyrkans diakoner. Hägerstens församling har sammanlagt fem anställda diakoner och i december anställs ytterligare en. Diakonerna finns framförallt till för att församlingsbor ska kunna vända sig till någon för samtal.

Allt fler samtal
Under de snart tio år som Svante jobbat som diakon i Hägersten har han sett en tydlig utveckling. Antal besök och behovet av samtal har ökat markant.

– Vi var bara tre när vi började och snart är vi dubbelt så många. Jag tror att det sprider sig att man kan komma till kyrkan för samtal där man blir sedd och lyssnad på. Det är kostnadsfritt, vi skriver inte journal och vi har tystnadsplikt som gör att man känner sig trygg. Vi försöker sedan att hjälpa dem gå vidare och eventuellt ta kontakt med de instanser de kan behöva.


Snart är alla på plats på träffen i Gröndals servicehus

Svante berättar att samtalen kan handla om olika lIvsfrågor, existentiella frågor och framtidsfrågor. Många av de som besöker är äldre.

– Det kan ibland finnas mycket oro, vad blir det sen och hur blir det för mina anhöriga.

Hur vill du att kyrkans arbete inom detta område ska utvecklas?
– Jag tror på en öppen kyrka,  att vi har öppet varje dag. Tröskel in till kyrkan är och ska vara låg, säger Svante och fortsätter:

– Jag tror också på mötet oss människor emellan, att samtalen kan utvecklas ännu mer. Att vi finns till hands för stöd och råd. Gudstjänster är en form, där alla i olika åldrar möts och efteråt dricker kyrkkaffe. Att kyrkan blir en social mötesplats.

– Om tio år så har vi ännu fler mötesplatser för samtal och kanske kan vår volontärverksamhet fortsätta att växa där en del äldre hjälper till.

Stora bilden: Distriktspräst Marie Rehnstam hälsar på Inga Frimodig

Denna artikel är skriven i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten. Fler artiklar finns här.

Publicerad 13:27, 9 oktober 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: