Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Jul i coronatider: Så ska kyrkan få fram den rätta julkänslan i Hägersten

SVENSKA KYRKAN. Ett litet lussefirande i Midsommarkransen, Christmas carols utanför servicehemmet, små korta julspel i Gröndals kyrka. Allt filmas och läggs upp på kyrkans hemsida. Därefter sprids inläggen via sociala medier.

Svenska kyrkan Hägerstens julfirande ser minst sagt annorlunda ut i år. Nu planeras en levande digital julkalender med lucköppning varje dag. 

– För att bidra med julstämning gör vi en lokal och digital jul. Vår förhoppning är förstås att den blir uppskattad, säger Christofer Wilson, kyrkoherde i Hägerstens församling.

Under december brukar kyrkorna i Hägersten fyllas av besökare. Församlingen har ett stort körliv och från första advent fram till trettondagen har körerna fullt upp med flera konserter. 

Men i år, med den rådande pandemin, blir det mer tyngdpunkt på hemmets traditioner.

– Vi vill bidra till julens berättelse och föra in den i hemmen. Förhoppningen är att det ska dofta pepparkaka och lussebulle, trots det digitala firandet, säger Christofer.

Församlingen är nu igång med förberedelserna inför årets julfirande. Samtidigt som julen ska firas måste sociala kontakter minimeras. 

Lösningen är alltså en digital julkalender. Kalendern har 26 luckor och börjar första advent. Bakom varje lucka ska det gömma sig ett filmat inlägg med en bit av julen. Nu sitter körsångare, körledare, gruppledare, präster och andra som är verksamma i kyrkorna i Mälarhöjden, Gröndal, Liljeholmskajen och i Midsommarkransen och kläcker idéer och planerar innehåll för julkalendern.

Kan du säga något om vad som kan dölja sig bakom luckorna?
– Luciafirande blir det självklart, musiken är jätteviktig när vi firar jul. Det ryktas om att det kan bli olika mindre körkupper med framträdanden i liten skala. För familjer kan det bli korta berättelser, små minijulspel anpassade för barnen. På så sätt kan julens musik balansera mot julens berättelse, säger Christofer.

Hur ska innehållet i luckorna spridas?
– Vi utnyttjar de kanaler och nätverk vi har. Till exempel har vi 600 aktiva körsångare samt ett par hundra aktiva ungdomar och konfirmander i Hägerstens församling som kan hjälpa till att sprida inläggen i sociala medier. 

Hur ser verksamheten för övrigt ut i kyrkorna nu sedan regeringen aviserat nya restriktioner där max åtta personer kan samlas? 
– Uppenbarelsekyrkan kommer att vara öppen för enskilda besök, med orgelmusik och möjlighet till samtal. I övrigt har vi endast barngrupper och barnkörer igång, förutom dop och begravningar som vi fortsätter med i liten skala.

Julkalendern fins på församlingens hemsida.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten. Fler artiklar finns här.

Bild: Alex Farnsworth

Bilden: Mattias Rolund, kommunikatör och Christofer Wilson, kyrkoherde, Hägerstens församling.

Publicerad 09:48, 19 november 2020

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Fotoutställning på Gröndals bibliotek – om färgfabriken

    1 oktober kl.11:00 - 18 november kl.17:00
  2. Nya orgeln i Uppenbarelsekyrkan – konserter och guidad visning

    2 oktober kl.10:00 - 9 oktober kl.20:30
  3. Förmiddagskurser i kreativt skapande!

    4 oktober kl.10:00 - 8 november kl.12:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: