Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:
800px-Pengar_-_2019

Lån utan UC och med låg ränta

SVERIGEKREDIT.SE Två saker som det kan vara viktigt att ha i åtanke när man ska låna pengar är att det rör sig om ett lån utan UC och ett lån som har låg ränta. Just detta ska vi ta oss en närmare titt på i denna artikel.

Varför låna pengar?
Det finns flera skäl till att man kan behöva låna pengar. Kanske vill du låna för att köpa en bostad eller bil? Eller vill du gå en kurs eller utbildning som du behöver betala för? Det kan också handla om att du behöver pengar för att marknadsföra ditt företag. Det finns med andra ord väldigt många olika skäl till att man kan tänkas behöva låna pengar.

Vad är ett lån utan UC?
Varje gång du ansöker om att låna pengar görs det en kreditupplysning på dig. Syftet med att göra en kreditupplysning har att göra med att långivaren vill kunna ta reda på vad du har för kreditvärdighet. 

Varför är det då viktigt för långivaren att veta vad du har för kreditvärdighet? Det är det eftersom kreditvärdigheten ger långivaren en uppfattning om hur stor chansen är att du kommer att kunna betala tillbaka ditt lån eller inte. Som långivare vill man ju självklart inte låna ut pengar till någon som inte kommer att kunna betala tillbaka de.

I Sverige är det vanligast att kreditupplysningar görs med Upplysningscentralen vilket förkortas som UC. Ett lån utan UC är därför ett lån där kreditupplysningen görs av en annan aktör än UC.

Varför kan ett lån utan UC vara att föredra?
När det görs en kreditupplysning på ditt namn med UC försämras din kreditvärdighet. Gör du en enda låneansökan är visserligen inte detta något som behöver få några katastrofala konskenser för kreditvärdigheten. Gör du många låneansökningar, och det i samtliga fall görs en kreditupplysning med UC, kan det dock påverka din kreditvärdighet allvarligt. Just därför kan ett lån utan UC vara att föredra. När det görs kreditupplysningar med andra upplysningsföretag än UC påverkar det nämligen inte din kreditvärdighet på ett negativt sätt.

Vad för typer av lån utan UC finns det?
SMS lån utan UC är den vanligaste typen av lån där kreditupplysningen görs med ett annat upplysningsföretag än UC. Dessa lån utmärker sig bland annat genom att de är så kallade snabblån, alltså lån som det går snabbt att ansöka om och där det går snabbt att få ett besked på sin ansökan. Är det så att din ansökan blir godkänd? Då går det också snabbt att få pengarna inbetalda på ditt konto. Ett sådant lån kan till exempel passa bra för dig med barn som har svårt att få pengarna att räcka månaden ut samtidigt som det är långt kvar till det datum då barnbidraget betalas ut.

Varför är det viktigt att hitta ett lån med låg ränta?
Tyvärr är det inte gratis att låna pengar. Det är det inte eftersom det tillkommer ränta till ett lån. När det kommer till ränta brukar man tala om två olika typer. Dessa är nominell ränta och effektiv ränta. Den nominella räntan är visserligen viktig eftersom den bidrar till hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar, men den effektiva räntan är ännu viktigare. Den nominella räntan ger dig nämligen bara en delvis bild av hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar, medan den effektiva räntan ger dig en full bild över kostnaden.

Till många lån tillkommer det fler avgifter än bara den nominella räntan. Det kan till exempel handla om en aviavgift och en uppläggningsavgift. Den nominella räntan plus de eventuella avgifter som tillkommer ingår i den effektiva räntan. Genom att fokusera på den effektiva räntan kan du på så sätt få reda på vad den totala kostnaden för ditt lån kommer att bli.

Många låntagare gör tyvärr misstaget att fokusera på den nominella räntan istället för den effektiva. Det är ett misstag eftersom ett lån som har en lägre nominell ränta än vad ett annat har i slutändan fortfarande kan bli dyrare för dig som låntagare än det med den högre nominella räntan. Detta beror, som vi varit inne på, att det även kan tillkomma andra avgifter, avgifter som tillsammans med den nominella räntan alltså ingår i den effektiva.

Hur som helst, skälet till att räntan är en av de viktigaste sakerna att fokusera på när man ska låna pengar har alltså att göra med det faktum att ju lägre räntan är, desto billigare blir det för dig att låna pengar. Detta kan bland annat vara mycket viktigt för dig som behöver låna pengar och samtidigt har svårt att få pengarna från ditt barnbidrag att räcka månaden ut.

Vad avgör vad man får för ränta?
Det finns ett flertal faktorer som kan vara avgörande för vad du får för ränta när du ansöker om ett lån. En sådan är vilken typ av lån det rör sig om. Vissa lån har nämligen en tendens att ha en högre ränta än andra.

En annan faktor som spelar en stor roll när det kommer till ett låns ränta är din kreditvärdighet. Ju bättre kreditvärdighet du har, desto lägre ränta får du närmare bestämt. Kreditvärdigheten avgörs i sin tur av saker som vad du har för inkomst, om du har tidigare skulder eller inte, och om du har några betalningsanmärkningar. Självklart spelar det också en roll om du har obetalda skulder som har hamnat hos Kronofogden eller inte. Har du det kommer det bli mycket svårt för dig att kunna låna pengar, detta oavsett vilken typ av lån det gäller.

Ytterligare en faktor som kan påverka räntan på ditt lån är ifall du använder dig av en medsökande eller inte. Så länge du använder dig av en medsökande med en bra kreditvärdighet kan det ge dig en lägre ränta. Det kan det eftersom långivaren tar en mindre ekonomisk risk om du använder dig av en medsökande med bra kreditvärdighet. Som en följd av det kan de i sin tur därför erbjuda dig en lägre ränta.

Räntan kan också variera beroende på om det rör sig om ett lån med eller utan säkerhet. Ett lån med säkerhet är ett lån där du använder någon av dina egendomar som säkerhet när du lånar pengar. Det kan liknas vid att du pantsätter din egendom eller någon av dina ägodelar. Den eller dessa kan banken ta ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet. Precis som när du använder dig av en medsökande innebär det att de tar en mindre ekonomisk risk, och kan som ett resultat av det erbjuda dig en lägre ränta.

Två exempel på lån med säkerhet är bostadslån och billån. Det är då vanligt att du använder den sak som du lånar pengar till som säkerhet. Lånar du pengar för att kunna köpa en bostad? Då fungerar bostaden som säkerhet för lånet. Lånar du pengar för att kunna köpa en bil? Då är det istället bilen som fungerar som en säkerhet. Dessa kan banken alltså ta från dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet.

Väljer du istället ett lån utan säkerhet behöver du alltså inte lämna något i säkerhet till långivaren. Eftersom denne då tar en större ekonomisk risk får du i gengäld räkna med en högre ränta.

Hur gör jag för att hitta ett lån med en så låg ränta som möjligt?
Vi har tidigare varit inne på en del olika faktorer som kan göra så att du får en låg ränta. För att underlätta för dig kan vi dock rekommendera att använda dig av en låneförmedlare. Genom att göra det kan du med en enda ansökan ansöka om lån hos flera olika långivare. Detta är både bra för din kreditvärdighet samtidigt som det ökar chansen för att du ska hitta ett lån med så bra villkor som möjligt, bland annat med lägsta möjliga ränta.

Finns det lån utan UC med låg ränta?
Det finns lån utan UC med låg ränta. Dock är det svårt att hitta sådana, och de utgör ett undantag snarare än något vanligt. Som tidigare nämnt är de flesta lån utan UC så kallade snabblån. Det finns många namn för dessa snabblån, till exempel SMS-lån och mobillån, men de syftar på samma typ av lån. Det är alltså lån som det går snabbt och enkelt att ansöka om, snabbt att få ett besked om, och snabbt att få pengarna utbetalda i de fall då din ansökan blir godkänd. I vissa fall är dessa lån dessutom tillgängliga även för dig som har betalningsanmärkningar.

Nackdelen med dessa lån är dock den att de i regel har en hög ränta. Det går, som vi tidigare varit inne på, att hitta lån av denna typ med låg ränta, men det är inte lätt. Vill du hitta ett lån med låg ränta finns det i stället andra lån som passar bättre.

Denna artikel är skriven i samarbete med Sverigekredit.se

Publicerad 06:00, 19 november 2021

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: