Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Ny verksamhet i Eolshäll för hemlösa – samarbetar med Svenska kyrkan Hägersten

SVENSKA KYRKAN. I Eolshäll har den ideella föreningen Convictus nyligen öppnat verksamhet för hemlösa. Nu börjar Svenska kyrkan samarbeta med föreningen.

Convictus har etablerat sig i den gamla gymnastikhallen som ligger strax ovanför Eolshälls 4H-gård, nära Axelsberg. I de nyrenoverade lokalerna som ägs av Stockholms stad bedriver föreningen dag- och nattverksamheter för hemlösa.

– Alla är välkomna hit. Svenskar, EU- och tredjelandsmedborgare, papperslösa. Vi har öppet alla dagar i veckan och på dagarna har vi i genomsnitt 50-tal gäster, svenskar och EU-medborgare från ett 20-tal länder, säger Nina Nyman som är föreståndare på Convictus Axelsberg.


Nina Nyman, föreståndare på Convictus Axelsberg

I natthärbärget, med plats för 20 hemlösa kvinnor, är de flesta EU- eller  tredjelandsmedborgare.

– Det medmänskliga bemötandet är grunden i vårt arbete. Det betyder att hemlösa verkligen ska känna sig välkomna. De ska känna att Convictus står för en öppen dörr mot gatan och en länk in i samhället. De ska mötas av en trivsam atmosfär, säger Nina.


I källaren finns nyrenoverade utrymmen för duschar, tvättställ och tvättmaskiner

Men hon betonar att det inte räcker med att välkomna gästerna med mat, rena kläder, duschmöjligheter och gemenskap, utan lika viktigt är att få till stånd processer som steg för steg leder till positiva förändringar för dem.

– Metoden för detta är att lära känna gästerna personligen samt att lägga ned mycket energi på att få hög kvalitet i olika samarbeten. Det kan till exempel vara samarbeten med juridikstuderande, socialtjänst, sjukvård, kriminalvården och församlingar.


Matsalen är i gamla gymnastiksalen

Vad mer utmärker Convictus verksamhet?
– Det är framförallt vårt fokus på hälsa. På 1980-talet startade vi som kamratförening i samband med att hiv spred sig i samhället. Sedan dess har vi haft fokus på att hjälpa och informera våra gäster hur de ska ta hand om sig.

Convictus har även verksamhet vid Odenplan och Högdalen samt ett hälsocenter på Södermalm. Föreningen bedriver också uppsökande verksamhet.

 
Juan Garcia har hand om det nybyggda restaurangköket

I lokalerna i Eolshäll jobbar fem personer på dagtid och två på natten. Verksamheten finansieras genom ekonomiskt stöd från staden och landstinget. Även privatpersoner, företag och restauranger stödjer genom gåvor som till exempel kläder och mat.

Samarbetet som Svenska kyrkan Hägersten och Convictus startat under hösten är fortfarande i sin linda. Varje tisdag besöker en diakon eller präst verksamheten.

– Vi är en politisk och religiöst obunden förening men vi har haft samarbete med Svenska kyrkan flera gånger tidigare. Vi behöver den lokala förankringen och våra gäster brukar uppskatta samarbetet med dem, säger Nina.

Karin Österby arbetar som diakon i Hägerstens församling.

– Sedan tidigare känner vi till Convictus och deras verksamhet. Eftersom de är nyinflyttade i området tog jag kontakt med dem för att se om kyrkan kan vara ytterligare ett stöd i arbetet , säger Karin Österby, som även är utbildad socionom.

– Vi ska inte uppfinna hjulet på nytt. Finns det bra verksamheter i vårt område som stödjer utsatta då ska vi hjälpa till att stödja dem. Convictus arbetar redan idag diakonalt – de hjälper folk att komma tillrätta i samhället.

Karin Österby

Hur ska samarbetet se ut? Vad ska ni göra?
– Vi vill först lära oss om deras verksamhet och se vilka behov de har. Vi kan till exempel finnas till för gästerna och för personalen i samtal eller att bara finnas där och att vara medmänniska, säger Karin.

– Sedan kan vi hjälpa till med praktiska saker. Till exempel hur man söker hjälp på olika sätt. Vi kan också hjälpa till med insamling av kläder och hålla i minnesstunder och gudstjänster.


Nina Nyman tittar till madrasserna i sovsalen 

Convictus – fakta
Convictus är en ideell, politisk och religiöst obunden förening som arbetar med hemlöshet, drogberoende och hälsa. Föreningen driver sedan mitten av 90-talet dagverksamheter för hemlösa. Den första öppnades på Södermalm i Stockholm.

Convictus har tre dagverksamheter för hemlösa och ett natthärbärge för hemlösa kvinnor som är EU- eller tredjelandsmedborgare.

Stora bilden: Personal på Convictus Axelsberg: Iasar Saban, Dino, Haxhisas, Juan Garcia, Nina Nyman, Arne Myllymäki

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan HägerstenFler artiklar finns här.

Publicerad 11:40, 5 december 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabriken: Symbiosis – en mångfacetterad utställning och plats för möten, workshops och samtal

    10 september kl.09:36 - 28 november kl.17:00
  2. Utställning på Färgfabriken: Goodbye limb, hello limb!

    18 september kl.13:00 - 17 oktober kl.17:00
  3. Vippans klädbytardagar i Fruängen (hösten -21)

    24 september kl.09:00 - 26 september kl.16:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: