Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Storsatsning på retreat och samtal om kristen tro

SVENSKA KYRKAN. Intresset för retreater och samtal om kristen tro ökar i Hägerstens församling. Under våren satsar Hägerstens församling på flera event inom detta område.

– Jag har arbetat med detta under mer än tio år och jag ser ett tydligt stigande intresse bland människor, säger Håkan Holmlund, präst i Mälarhöjdens kyrka.

För många är det idag svårt att få ihop livspusslet och många har funderingar kring hälsa och existentiella frågor. Håkan och hans kollegor arrangerar retreatdagar, samtalsgrupper och författarsamtal som på olika sätt ska bidra till att man kan växa som människa.

– Tanken är att jobba på lite olika sätt med dessa områden. Människor är olika, en del vill vila och kommer på våra retreatdagar, en del vill prata, fråga eller dela med sig i en samtalsgrupp eller vid en samtalsdag och andra vill få nya impulser, vilket de kan få genom de författarsamtal vi har.

Retreatdagarna som är spridda över året äger rum under meditativ tystnad i Mälarhöjdens kyrka. De är populära och efterfrågade. Under retreatdagarna gäller lugn, ro och stillhet.

– Det blir en väldigt speciell känsla att tillsammans med andra vara tyst en hel dag. Vi äter under tystnad och hela dagen blir som en lång avskalad mässa med enskilda samtal för de som vill. En del sitter stilla och går in i sig själva, några läser, medan andra tar en promenad eller mediterar till bibeltexter.

Samtalsgrupperna i församlingens kyrkor är olika. I Gröndals kyrka finns till exempel en kostnadsfri kurs ”Vila i varandet” där man får vi ta del av föreläsningar, övningar och samtal. Man berör begreppet meditation, för att sedan lämna området för någonting som ligger än närmare oss själva.

I Kvarterskyrkan på kajen har man samtalsserien ”Hur får jag ihop det – Livet som förälder?” Där delar man tankar och erfarenheter om det så kallade livspusslet med allt vad det innebär med sömnbrist, glädje, utmaning i relationer, gemenskap med mera.

I  Mälarhöjdens kyrka träffas man och tar avstamp i temat Leva tillsammans – om relationer och är för de som vill tala om livet och lära sig mer om kristendomen.

– I de här grupperna har vi en speciell pedagogik. Ingen bestämmer vad som är rätt eller fel. Vi präster är med lika mycket som deltagare som ledare. Vi undervisar inte, det är väldigt öppet.

– Samtalen bygger mycket på deltagarnas frågor utifrån deras behov och intressen. Det kan bli intressanta samtal mellan troende och tvivlare.

Under våren anordnar Uppenbarelsekyrkan och Mälarhöjdens kyrka även tre författarsamtal vardera.

– Vi brukar bjuda in kända författare som får börja med att läsa från sina senaste böcker.

Sen samtalar vi om boken och livet, om tro och tvivel. Till Mälarhöjdens kyrkan kommer snart deckarförfattaren Åsa Larsson som även skriver mycket om religion och därefter Axel Schulman som bland annat skrivit om sin familjehistoria. 

I mitten av mars kommer Håkan Nesser, deckarförfattaren som gärna brottas med Gud, till författarsamtal i Mälarhöjdens kyrka.

– Vi försöker hålla en hög nivå på samtalen. En del av vår målgrupp är människor mitt i livet som har ett mycket aktivt yrkes- och familjeliv. Då krävs något extra för att locka hit dem. I Mälarhöjden sitter vi i själva kyrkorummet. Där är det bra akustik och trots det stora rummet kan man föra samtal, vilket är väldigt bra.

På församlingens hemsida kan du läsa datum för och mer om de olika aktiviteterna.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan HägerstenFler artiklar finns här.

Bild: Alexander Farnsworth

Publicerad 21:29, 20 januari 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: