Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Nu startar Anna ny samtalgrupp om kristen tro

SVENSKA KYRKAN. Vill du lära dig mer om kristen tro? I höst startar Hägerstens församling en samtalsgrupp för vuxna som vill utvecklas i den kristna tron.

Prästen Anna Norrby ska nu för tredje året i rad starta en grupp i Uppenbarelsekyrkan för samtal och reflektion över livsfrågor och tro.

– Flera av dem som tidigare gått kursen har hittat en plats i kyrkan, men på olika sätt. En del fortsätter att gå på föreläsningar om kristen tro, andra börjar med pilgrimsvandringar, någon har blivit engagerad i en annan församling och en annan har börjat sjunga i kyrkokören, säger Anna.

Samtalsgrupperna har funnits i sju år i församlingen och deltagarna – eller katekumen som de också kallas –  följer ett särskilt upplägg.

– Att varje samtalsgrupp pågår under ett helt läsår beror på att vi ser samtalen som en vandring. Först lär man känna varandra, sen går man djupare och kopplar därefter insikterna till olika gudstjänster under året.

De som vill kan både döpas eller konfirmeras under tiden som samtalsgruppen pågår men hittills är det bara någon enstaka som konfirmerats.

– Det är inte superviktigt att de ska bli konfirmerade eller döpta, utan det viktiga är att de som varit med känner att de utvecklats i sin tro. Det är även roligt när de hittar ett kyrkligt sammanhang där de trivs.

Vem brukar gå kursen?

– Det är en person i medelåldern, någon mellan 30-60 år. I den senaste gruppen var de flesta män. Det kan vara en person som har erfarenhet av kristen tro i någon form men som nu kommit till en punkt i livet där han eller hon har tid och lust att fundera på livsfrågor lite mer. Man vill att tron ska ta större plats.

Anna berättar att samtalen utgår från de frågor som deltagarna själva har. Lärandet sker mer genom delande av erfarenheter än genom direkt undervisning.

– Det som ofta händer när samtalen startar är att gruppens funderingar drar iväg åt något håll, beroende på hur gruppen är sammansatt. Så profilen på gruppen blir olika från år till år.

Hur kommer det sig att du leder dessa grupper?

– Från början blev det bara så att jag fick ta över dem efter en kollega. Men detta är något jag lockas av. Det är en stor gåva att få följa människor under en längre tidsperiod och vara med på deras resa.

– Det man slås av är att vi alla bär med oss liknade frågor om livet. Det kan vara frågor som: Vem är Gud? Hur ska man förstå det onda som händer? Vad är kyrka? Vad ger mening?

 

Sponsrad artikel skriven i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten.  Fler artiklar finns här.

Vuxenväg till tro – informationsträff
Onsdag 5 september klockan 18.30–19.30 i Uppenbarelsekyrkan är det informationsträff för dig som vill veta mer om katekumenat – samtalsgrupp för dig som är nyfiken på den kristna tron.

Gruppen träffas oftast onsdagskvällar varannan vecka under två terminer med start i september.

Vill du vet mer kom till informationsträffen eller kontakta Anna Norrby, tfn 08-685 30 84. Läs mer här.

Katekumen
-Person som går i katekumenatsgrupp benämns ”katekumen”.
-Ordet är grekiska och betyder ”person som genomgår undervisning”. Katekes (undervisning) är nära besläktat.

Publicerad 20:46, 2 september 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: