Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Nytt kvarter med 500 lägenheter tar form

HSB. Cykelpool, takterrass, träningslokal, stor förskola, kultur och gröna tak. HSB:s nya bostadskvarter på det expansiva Telefonplan erbjuder en rad intressanta lösningar. Om drygt två år är det inflyttning.

På ena sidan får kvarteret Teaterparken med sin amfiteater som närmsta granne. På den andra sidan ligger Konstfack, ett flertal restauranger, butiker och träningsanläggningar.

– Det är inte minst läget som är det intressanta för detta kvarter. Kvarteret Kobra byggs i Telefonplans grönaste läge med en härlig grön innergård i direkt anslutning till Teaterparken med sin fina amfiteater. Här kommer det att kännas som att du bor mitt i naturen trots att du bara har några hundra meter till Telefonplans t-banestation. Det blir en lugn plats trots närheten till city. Samtidigt finns det många fina umgängesytor för de boende, säger Christian Ultenius, projektchef på HSB Bostad, som står bakom projektet.

Hela området runt Telefonplan är spännande. Konstfack, som finns i Ericssons gamla fabriker, har varje år flera marknader och utställningar som drar folk från hela Stockholm. Nyligen öppnade veganrestaurangen The Plant i lokalerna och strax intill finns populära Söderbergs bageri, flera sushirestauranger, Landet och Koloni.


Strax intill ligger Teaterparken med amfiteatern där Parkteatern spelar på somrarna

Det finns även flera träningscenter som Puls&Träning, Sats och Klättercentret, som är landets största klätteranläggning. På Teaterparkens amfiteater spelar Parkteatern på somrarna. Mälaren ligger inom ett kort cykelavstånd.

– Det är ett mycket intressant område som säkert kommer att bli ännu mera levande framöver, säger Christian.

Bygget av HSB:s nya bostadskvarter drar igång nu i december med den första bostadsrättsföreningen, HSB brf Kobra, som ska vara klar om drygt två år. Föreningen får 131 bostadsrättslägenheter och kommer sitta ihop med grannen HSB brf Växeln, med preliminär säljstart vintern 2019. Totalt planerar HSB för ca 500 bostäder i fyra bostadsrättsföreningar de närmaste 5 åren.

– Husen har uppbrutna former och mindre enheter i växlande höjd, vilket skapar variation som gör att det snarare känns som flera mindre byggnader än som en stor volym. Socklar i olika kulör och material förstärker detta uttryck. Entrén till förskolan byggs i trä för att bryta av mot den övriga fasaden.


Förskolan i ett plan byggs på gården mot grönområde och Teaterparken

Förskolan byggs fristående i en enplansbyggnad på gården mot grönområdet. Det blir sex avdelningar och den ska stå inflyttningsklar sommaren 2021.

– Det känns jättekul att det blir en riktig förskola i kvarteret. Förskolegården får både inslag av uppvuxen naturmark och en nyanlagd del.

Alla byggnader får gröna så kallade sedumtak som fördröjer dagvattnet och ser till att det tas hand om lokalt. I fastighetens ena hörn byggs ett 16-våningshus och högst upp blir det en gemensam takterrass som alla boende kan nyttja.

– Terrassen kan användas sommartid för fest och middagar eller som ett ställe där man bara kan hänga. Här blir det även ett praktiskt utekök så man slipper laga maten i lägenheten, säger Christian Ultenius.


Kvarteret Kobra med 16-våningshuset i fonden

Det planeras även för en träningslokal för de boende och under det första huset byggs ett garage i två plan med 350 parkeringsplatser.

– Det blir ett garage där även allmänheten har möjlighet att parkera. Garaget får bilpool samt laddplatser för elbil.

Dessutom ska det finnas lättillgängliga cykelparkeringar och utrymmen för att meka med cykeln, samt en cykelpool med lådcyklar för de boende. Även lokaler för kontor och restaurang är inplanerade i de sista två bostadsrättsföreningarna.

– Vi kikar på möjligheten att få dit en kvarterskrog eller liknande.

 


Här, mellan Telefonplan och Hägerstensåsen där det idag är en parkeringsplats, byggs kvarteret Kobra som kommer innehålla fyra bostadsrättsföreningar

HSB diskuterar även ett samarbete med Konstfack där man tänker sig att skolans masterstudenter ska arbeta med konst för kvarteret.

De 131 lägenheterna i HSB brf Kobra, med inflyttning 2020, blir olika stora 1:or, 2:or, 3:or och 4:or.

För vem passar de här lägenheterna?
– För bostadsrättsföreningen HSB brf Kobra, som är den första föreningen, är det mest fokus på yngre singelhushåll och unga par. Lägenheterna i HSB brf Växeln, som är den andra etappen, passar framförallt barnfamiljer. I de kommande kvarteren är det mer fokus på större lägenheter. Det finns ju framförallt många små lägenheter i området så vi tror att det finns ett uppdämt behov av stora.

Varför namnet Kobra?
– När man bygger i Ericssons gamla industriområde ska kvarterets namn självklart ha en koppling till dess historia. Och vad faller sig mest naturligt om inte att döpa den efter Ericssons största designsuccé genom tiderna, Kobra-telefonen.

Med sin ormlika design i klassisk 50-talsstil har Kobra-telefonen blivit ett samlarobjekt med kultstatus. Museum of Modern Art i New York har till och med utsett Kobran till en av 1900-talets bästa industidesignföremål. Telefonen utvecklades redan på 40-talet, men LM Ericsson började tillverka den under 50-talet. Egentligen heter telefonen Ericofon, men på grund av sin design, som påminner om en orm, kom den istället att kallas Kobra-telefonen.

Denna artikel är ett samarbete med HSB

Fakta: 
HSB brf Kobra, 131 lägenheter – försäljning startad – för mer info, klicka här. Inflyttning beräknas ske preliminärt från kvartal 1, 2020, till kvartal 4, 2020.
HSB brf Växeln, 137 lägenheter – säljstart preliminärt vintern 2019 – för mer info, klicka här.
HSB brf Telefonkiosken, 121 lägenheter – säljstart preliminärt våren 2020 – för mer info, klicka här.
HSB brf Diktafonen, 107 lägenheter – säljstart preliminärt våren 2021 – för mer info, klicka här.


Skiss på gemensamhetslokalen på innergården

Publicerad 12:12, 6 november 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 30 maj kl.17:00
  2. Färgfabriken: Utställningen Jävla kritiker!

    13 mars kl.11:00 - 16 maj kl.17:00
  3. Liljeholmskajens Fototävling Årets bild 2021

    31 mars kl.08:00 - 30 april kl.23:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: