Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Så fungerar prästens absoluta tystnadsplikt

SVENSKA KYRKAN. När Gunilla Hedin eller någon annan av prästerna i Hägersten håller i ett själavårdssamtal gäller absolut tystnadsplikt.

– Det är en bra att folk har möjlighet att vända sig till någon och veta att det som sägs inte förs till vidare till någon annan, säger Gunilla.

Absolut tystnadsplikt är en särskild lagstödd tystnadsplikt i Sverige som endast gäller för präster. De får inte för någon avslöja vad som framkommit vid bikt eller enskilt själavårdssamtal. Prästen får inte ens nämna att ett sådant samtal ägt rum.

Innan Gunilla utbildade sig till präst var hon på ideell basis verksam som jourhavande medmänniska.

– Jag tycker att det är väldigt hälsosamt med samtal. Varje vecka kommer det flera personer till oss här i Gröndals kyrka och de andra kyrkorna i Hägersten för själavårdande samtal. Min upplevelse är att en del som söker själavård har kommit på att de kan ha kört fast i sina tankar. Hjärnan letar efter möjligheten att hitta ett annat perspektiv. Då kan nyckeln vara att få prata med någon annan människa.

Hon tar som exempel om en person är så olycklig att hen inte vill leva längre. Sådana tankar är svåra att dela med någon – även med någon man känner. Då kan ett bokat samtal med en präst vara ett sätt kan ventilera sina tankar under trygga former.

– När en person befinner sig i ett sådant tillstånd, när verkligheten ser svart ut på riktigt, då kan det vara svårt att komma på nya perspektiv. Personen kan pröva att släppa ifrån sig en tanke i ett tryggt sammanhang utan att vara rädd för vad det kan leda till.

Om någon till exempel begått ett brott kan prästen bli den första kontakten som konfidenten – som den som söker själavård kallas – vågar öppna sig för.

Även om präster är den enda yrkeskategorin som omfattas av absolut tystnadsplikt har flera andra yrkesgrupper tystnadsplikt – till exempel läkare, advokater och psykologer. Men deras tystnadsplikt är inte absolut. De har skyldighet att vända sig till polis om det framkommer att brott har begåtts som skulle kunna ge två års fängelse eller mer.

Hur gör ni präster om ni i ett själavårdande samtal får reda på att till exempel ett barn far illa?
– Det är förstås svårt. Vi lyssnar och samtalar men vi får inte anmäla det. Men det som är bra med vår absoluta tystnadsplikt är att konfidenten själv har möjligheten att börja nysta i det hela. Samtalet med prästen kan leda till något gott. Är det så att konfidenten vill ha stöd i att anmäla sig själv kan prästen uppmuntra till att kontakta en diakon som konfidenten känner förtroende för, säger Gunilla.

 Men om den som söker upp prästen blir hotfull, då är det inte längre ett själavårdande samtal, och då upphör tystnadsplikten.

– Som präst är jag inte heller belagd med munkavle rent allmänt. Får jag reda på ett brott i något annat sammanhang än enskild själavård så har jag samma anmälningsplikt som andra.

 För att det ska vara ett enskilt själavårdssamtal eller bikt där tystnadsplikt gäller bör samtalet vara bokat i förväg. Då är det är klart och tydligt att det är ett sådant samtal det handlar om. Sker det mer spontant är det viktigt att tydliggöra ramarna så att parterna är på det klara med vad som gäller.

Svenska kyrkan Hägersten har även flera diakoner som kan hjälpa till med till exempel frågor om tro, relationer, sjukdom eller sorg. Även diakonerna har tystnadsplikt även om den inte är absolut.

Hur vanligt är det att folk biktar sig?
– Bikt förekommer, och det finns en ordning för det i kyrkohandboken. Under den tid jag hunnit vara präst har jag inte märkt att det skulle vara så vanligt. När någon kommer och vill bikta sig föreslår jag att vi först har ett enskilt samtal. Därefter kan man bestämma sig för att bikta sig. En bikt är som en liten gudstjänst, en rit där man lägger fram det man vill be om förlåtelse för inför Gud, och får ta emot Guds förlåtelse.

Läs mer om tystnadsplikt här

Gunilla Hedin
-Bor i Huddinge, 43 år, familj: maken Fredrik och sönerna Marcus, 13 och Hilmar, 10.
-Anställd i Svenska kyrkan Hägersten sedan juni 2017, verksam i Gröndal.
-Prästvigdes 2016 och tjänstgjorde i Farsta församling första året som präst.
-Tidigare jobbat som researcher och tv-producent.
-Gillar berättelser och deras kraft.
-Fritidsintressen: Många! Lyssna på musik, gå på bio och teater, läsa, sjunga, mm.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan HägerstenFler artiklar finns här.

Publicerad 10:06, 12 mars 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Pontonen under Liljeholmsbron: ARTmovement Fair

    4 juni kl.16:00 - 8 juli kl.17:00
  2. Mälarhöjdens Friluftsteater: Alice i Vintageland

    19 juni kl.16:00 - 17:00
  3. Mälarhöjdens friluftsteater: BeatUs plays The Beatles

    30 juni kl.19:00 - 20:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: