Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Vad är social engineering?

COMPRD. Social engineering är en metod för online bedrägeri. Tekniken grundar sig på manipulation då tanken är att få känslig och personlig information från den drabbade. 

Social engineering till skillnad från andra digitala bedrägerikoncept spelar på mänskligt beteende eller försöker dra nytta av misstag som en viss person råkat begå online. På engelska kallas tekniken för “human hacking” som i direkt översättning betyder ”att hacka människor”.

En hacker som är aktiv inom social engineering försöker att få människor att dela med sig av känsliga och personliga data genom att personligen chatta/ kontakta den drabbade och försöka påverka den på ett känslomässigt sätt. 

Tekniken är grundad utifrån hur folk agerar, tänker och känner. Det är ett koncept som ligger nära psykologin och hämtar information från den. Därför kan man gott konstatera att sådana typer av hackers spenderar en del tid för att utforma sina intrång. Sådana smarta attacker är välplanerade och oftast genomtänkta. 

Varför genomförs social engineering? 

Social engineering genomförs oftast för att stjäla från dig. Det påverkar den drabbade på ett personligt sätt. Konceptet tenderar att uppmana dig att ange dina personliga uppgifter genom att skapa en situation där du känner dig pressad och stressad. Gemensamma nämnaren för bedrägeriet är dock att stjäla från dig. 

Hur skyddar du dig?

Hackers som sysslar med social engineering är smarta. Attackerna är välplanerade. Frågan då är hur du faktiskt kan skydda dig från att hamna i sådan knipa? Både privatpersoner och anställda på företag kan bli drabbade. I det ena fallet är hackern intresserad av dina personliga uppgifter, medan i det andra är den ute efter företagsuppgifter. 

Som sagt grundar sig attackerna på mänskligt beteende därför är det bästa skyddet att faktiskt informera sig om tekniken. Att införa säkerhetsfunktioner både för dig som person och för de anställda ett måste. Att ha säkra lösenord är en bra början. Att försöka vara varsam i sociala medier eller vara extra försiktig mot folk som kontaktar dig online kan vara ett välfungerande teknik för att skydda sig mot sådana typer av attacker. 

Denna artikel är skriven i samarbete med Comprd

Publicerad 08:00, 11 oktober 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: