Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Välmeriterad körledare startar gosskör i Hägersten

SVENSKA KYRKAN. Hägerstens församling gör en stor satsning på musiken. Efter nyår startar en ny gosskör i Uppenbarelsekyrkan – den enda gosskören i sitt slag i landet.

Församlingen har anställt Pelle Olofson, tidigare lärare på Adolf Fredriks musikklasser. Han ska starta och leda den nya kören.

– Jag fick en förfrågan och jag tackade ja. Det verkar ju gå bra för Hägersten med stor inflyttning, många kulturintresserade och mycket aktivitet i församlingen. Uppenbarelsekyrkan är ju också en väldigt fin kyrka så det finns goda förutsättningar för en sådan här kör, säger Pelle Olofson.

Pelle är en av de mer etablerade och kända körledarna i Stockholms körliv. Han har en gedigen erfarenhet. I dagsläget leder han flera andra körer. Manskören Stockholms Studentsångare, Stockholms Akademiska Damkör samt Lilla Kören som är en av landets bästa ungdomskörer och som han vunnit flera internationella körpriser.

Mellan åren 1984 och 2004 jobbade Pelle som sångare i Radiokören, och som operasångare på olika scener runt om i landet. Han har komponerat musikaler och dirigerat i många olika musiksammanhang, bland annat i Melodifestivalen.

– Det var när Loreen vann med Euphoria, då var det barn som sjöng sången och döva eller icke hörande som tecknade. Det blev ganska uppmärksammat och mycket uppskattat.

Pelle Olofson dirigerar även på Folkoperan och på Operan. De senaste 17 åren har han även varit musiklärare på Adolf Fredriks musikklasser där han de senaste nio åren ledde skolans gosskör.

Och nu ska han alltså anställts på halvtid som körledare i Hägerstens församling, att starta gosskören i Uppenbarelsekyrkan blir huvuduppgiften.

– Att dra igång en sådan här kör brukar ta lite tid, innan det blir status bland barnen. Så var det på Adolf Fredrik i början men nu vill alla pojkarna vara med där.

Idag har Hägerstens församling flera körer, varav flera barn- och ungdomskörer, men det en stor övervikt av tjejer i dessa körer. Den nya satsningen syftar till att få in fler pojkar även i de andra körerna.

– Man kanske kan ställa sig frågan varför inte alla barn kan sjunga tillsammans. Men när pojkarna blir i minoritet i en kör kan de ibland känna att de kanske inte ska vara med att sjunga, och då slutar de. Det blir en negativ spiral.

Pelle förklarar att det i huvudsak finns två typer av gosskörer. Den engelska sorten där de mindre pojkarna är sopraner och som sjunger med vuxna som sjunger countertenor (falsett-alt), tenor och bas. I Stockholm finns en handfull sådana körer.

Den andra sorten är den ungerska-österrikiska, en diskantkör där endast pojkar som inte kommit i målbrottet är med.

– Det är som en fyrstämmig manskör, men en oktav upp. Wiener Sängerknaben är den mest kända. Det är en sådan kör jag ska starta här och vad jag känner till blir den landets enda i denna kategori.

Han menar att det finns en efterfrågan på den här typen av körer, det finns många verk som har inslag med gosstämmor.

Den nya kören riktar sig till pojkar i åldern 9 till 15 år och när den kommit i gång är det meningen att den ska bestå av två delar. Dels den som är öppen för alla och dels den som man sjunger upp för. På så sätt blir satsningen både bred och med spets.

– När pojkarna kommer i målbrottet har de möjlighet att gå med i de andra körerna som finns i församlingen.

Första körövningen med den nya gosskören är måndagen 15 januari 2018. Intresserad? Mejla frågor och intresseanmälan till pelle.olofson@svenskakyrkan.se

I Hägerstens församling finns idag sammanlagt 12 körer för vuxna och barn och under 2018 startas förutom gosskören ytterligare två barnkörer för barn upp till 13 år. Dessa två startas i Kvarterskyrkan på kajen.

 

Fakta Pelle Olofson
Bor: I Norra Ängby, Bromma
Familj: Fru och två vuxna söner
Fritidsintressen: Joggar fyra gånger i veckan, flitig teaterbesökare
Aktuell med: I februari som dirigent i uruppförandet av Pax Vobiscum på Folkoperan. En förortsmässa med musik av Peter Gullin och texter av Kristina Lugn.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan HägerstenFler artiklar finns här.

Publicerad 16:13, 4 december 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

View Results

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: