Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Varför har Sverige nyligen fått en tv-spelsboom?

PREKREDIT. I takt med att smartphones hamnade i allas händer och en tv-spelskonsol i varje familjs hem blev normen har vi aldrig spelat mer spel än nu. I världen har vi sett en boom av utvecklare, spelare och företag blossa upp och Sverige är inget undantag. Sverige har tack vare stora satsningar inom spelindustrin fått många nya spelföretag och spelutvecklare.

Spelare har också fått ett större utbud de senaste åren. Flera butiker både offline och online erbjuder nu tusentals spel för allt från datorer till Playstation. En ny konsol kan kosta mycket pengar så man kan behöva jobba extra eller spara pengar. Man kan även ta ett snabblån för att försäkra sig om att man kan skaffa det senaste inom tv-spelsvärlden. I takt med att utvecklingen går fortare kommer vi att se väldigt mycket innovation. Detta inte minst i Sverige där till exempel en svensk spelutvecklare vid Coffee Stain Studios nyligen sålde 5 miljoner exemplar av sitt spel Valheim! Men varför har Sverige fått lite av en tv-spelsboom?

Svenska satsningar

Boomen kan sägas ha pågått ett tag. På fem år har den svenska spelindustrin gått från 2500 anställda 2013 till 8000 anställda 2018. Takten är så pass hög att det har blivit en flaskhals i utbildningssystemet där industrin behöver anställda i snabbare takt än vad som utbildas. Det är inte bara programmerare som saknas utan allt från grafiker till animatörer har blivit svårare att få tag på.

Spelutvecklarnas omsättning har gått från 8 miljarder kronor 2013 till 24,5 miljarder 2019. Svensk spelindustri ligger nu i jämn nivå med Sveriges export av pappersmassa och järnmalm som båda var värda 25 miljarder 2019. Sverige har sedan Minecrafts framgångssaga börjat ses som ett föregångsland där bra spel skapas. Idag ser konsumenter spel från Sverige som ett tecken på hög kvalité och med spel och spelserier såsom Valheim, Candy Crush och Battlefield så kan man förstå varför. 

Kommuner och regioner hjälper till

Kommuner har också insett värdet i att satsa på kultur som till exempel Stockholm stad som satsar miljonbelopp på muralmålningar. Men andra kommuner såsom Tingsryd där ett utvecklarkollektiv vid namn Spelkollektivet ligger, satsas det istället på spelutbildning i form av en vuxenutbildning. Även många startup-hubar runt om i Sverige har börjat göra sina egna satsningar på att främja mindre utvecklare då det finns en stor potential i tv-spelsmarknaden. Det startas innovationscenter i hela landet såsom Game Habitat i de södra delarna av Sverige till Game Incubator i Skövde. Detta visar att det finns både regionalt och nationellt intresse för industrin.

Enligt spelutvecklarindex spelar över 50 procent av europeerna mellan 6-64 år någon form av dataspel där hela 77 procent spelar i minst en timme i månaden. Man ser en konstant ökning i antalet spelare och detta kan vara förklaringen till att man ser lite av en tv-spelsboom i Sverige, men även runt om i hela världen. Sverige som land blir mer och mer digitaliserat och i takt med att fler och fler får tillgång till nya konsoler, telefoner och ny teknologi såsom VR så beräknas industrin att fortsätta växa i många år framöver.

Denna artikel är skriven i samarbete med Prekredit

Publicerad 06:00, 24 mars 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: