Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

man skola

Därför investerar Slättgårdsskolan i projekt med näringslivet

Publicerad 12:04, 25 oktober 2024

Under hösten deltar elever från Bredängsskolan, Lillholmsskolan och Slättgårdsskolan i ett program tillsammans med näringslivet.

Åttondeklassare ska låta sig inspireras av förebilder från näringslivet som kommer och föreläser på skolorna. Sedan gäller det för eleverna att skriva en drömvision av vad de vill göra i framtiden.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Programmet går under benämningen Dream Challenge. Kostnaden för att få vara med i det är 34.500 kronor per skola.

Stefan Eriksson är rektor på Slättgårdsskolan.

– Jag hörde om programmet vid möten med rektorsgruppen som visade på positiva resultat. De tyckte sig ha sett att några av eleverna hade fått lite mer framtidstro, säger Stefan Eriksson.

Hur kan ett sådant här program göra skillnad för era elever?
– Jag tror att det finns ett stort värde i att få höra personer med andra perspektiv som med självklarhet kan berätta om sina yrkesresor, att det finns flera vägar att gå i livet. Dream Challenge blir ett viktigt komplement till våra studievägledare för att inspirera och öka studiemotivationen.

Eleverna handleds i att ta fram sina drömvisioner som sedan bedöms av en jury. Programmet sker utanför skoltid. Dream Challenge finns idag i Stockholmsförorterna Husby, Akalla, Hjulsta, Rinkeby, Skärholmen, Alby och Rissne. Även Hästhagsskolan och Hökarängsskolan i Farsta har anslutit under hösten.

Det är föreningen A Million Minds som står bakom programmet. A Million Minds är en politiskt- och religiöst obunden tankesmedja med fokus på projekt som ska stärka ungas egenmakt. Föreningen finansieras av sponsorer, utan statliga medel.

För drygt tio år sedan startade A Million Minds Dream Challenge. Programmet var en reaktion på att det var stora skillnader i gymnasiebehörigheten bland landets niondeklassare. Inledningsvis riktade sig programmet främst till unga i miljonprogrammets förorter.

kvinna

Madeleine Opira är grundare och verksamhetschef för A Million Minds som ska verka för att förändra där det går att ha som mest påverkan för att bryta utanförskap.

– Vi ser att det civila samhället och näringslivet tillsammans med skolan här med relativt små medel kan bidra till ökad studiemotivation.

Ert program bygger på ett samarbete med näringslivet. Hur intresserade är företagen att medverka?
– I perioder har företagare varit svåra att övertyga, men vi ser ett stort skifte de senaste åren. Många gånger har de undrat över varför just de ska engagera sig i förorten. De har inte sett förorten som en naturlig plats för framtida kompetensförsörjning.

Enligt Madeleine Opira har många företag inte sett den möjlighet de har i att påverka samhällsutvecklingen med avstamp i miljonprogrammets förorter. Mycket fokus har varit på unga i lägst gymnasieålder och uppåt som har varit närmare yrken och studier.

– Generellt kan man dock säga att många bolag som tidigt sett en fördel i att stärka boenden och
områden är fastighetsbolag av naturliga skäl, säger Madeleine Opira och fortsätter:

– Fastighetsbolagen delar samma målbild, med ambitionen om att ha fungerande och trivsamma bostadsområden. Men idag samarbetar vi till exempel med advokater, ingenjörer och banker och intresset har blivit större.

Vad används de 34 500 kr per skola till?
– Det är en avgift som bekostar processledning, material för genomförande och den digitala plattformen i syfte att bidra till att öka elevers studiemotivation, framtidstro och tillit till sin egna förmåga att nå studie- och yrkesmål.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:

Mest lästa:

Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

Mest lästa
EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: