Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage skärholmen man

Fortsatt massiv kritik mot socialtjänsten i Skärholmen: Nu svarar förvaltningen

Publicerad 17:52, 25 februari 2025

Under senare tid har återkommande kritik riktats mot arbetsförhållandena och förmågan hos socialtjänsten i Skärholmens stadsdelsförvaltning. Nu bemöter Magnus Borgsten, biträdande stadsdelsdirektör i Skärholmen, kritiken.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Kritiken började i höstas med ett öppet brev som publicerades i Svenska Dagbladet, där 26 socialsekreterare på barn- och ungdomsenheten i Skärholmen larmade om läget. Därefter, i en nyligen publicerad artikel i SvD beskrivs den fortsatta flykten av socialsekreterare på grund av för hög arbetsbelastning. 

LÄS ÄVEN Socialsekreterare i Skärholmen kräver mer resurser: Vi kan lösa gängkrigsproblemet

Därefter har rapporter kommit om att socialsekreterare och chefer säger upp sig och hur polisen i Skärholmen riktar kritik mot hur arbetet utförs.

Men idag råder det inte längre något underskott inom socialtjänsten i Skärholmen, sedan majoriteten i Stockholm stad skjutit till mer pengar, enligt socialborgarråd Alexander Ojanne (S).

Magnus Borgsten, biträdande stadsdelsdirektör i Skärholmen uppger att personalomsättningen bland socialsekreterarna var drygt 5 procent under 2024, vilket han anser vara väldigt lågt.

Vilka är orsakerna till att chefer har slutat?

– Vi har inom staden infört en ny chefsstruktur, vilket inneburit en viss rörelse bland chefer, säger Magnus Borgsten.

Hur ser arbetsbelastningen ut för socialsekreterarna?

– Vi har ett verksamhetsnära stöd – gruppledare, metodutvecklare och socialsekreterare med utökat ansvar, samt högre chefstäthet – som stöttar socialsekreterarna i det dagliga arbetet och ser till att arbetsbelastningen inte blir för hög. Vi har även stadens förstärkningsteam på plats som extra stöd. 

På vilket sätt har den utökade budgeten påverkat era förutsättningar för verksamheten? 

– Ett omfattande arbete inom området för förebyggande arbete har redan bedrivits, innan den utökade budgeten. Det stärks nu ytterligare. Socialtjänsten i Skärholmen är organiserad på så sätt att det främjande och förebyggande arbetet gentemot barn och unga bedrivs i ett eget verksamhetsområde. Det är ett område som stärkts med bland annat öppnandet av Familjens hus och Stationen. Vi har också utökat antal fältassistenter och utökar med ytterligare två stycken under 2025 och dessutom stärks det skolsociala teamet. Allt detta sker i linje med intentionerna i nya socialtjänstlagen som träder i kraft 1 juli. Budgeten har även utökats för biståndsbedömda insatser.

Hur ser du på era resurser, är de tillräckliga?

– Kommunfullmäktige tilldelar oss de medel som vi har inför budgetåret. När det gäller barn och unga inom Socialtjänsten så har vi i jämförelse med andra en högre tilldelning.

LÄS ÄVEN Polisen riktar skarp kritik mot socialtjänsten i Skärholmen: Något dåligt kan hända

Hur bemöter ni kritiken från polisen i Skärholmen vad gäller senfärdigheten när det kommer till omhändertagande av ungdomar där det föreligger risk för skjutningar eller andra grova våldsbrott ? 

– Vi känner inte igen det som den här polisen uttrycker, utan det sker alltid en akut bedömning när det inkommer orosanmälan från polisen. Vi tar allvarligt på sådan här kritik och har en god dialog med polisen.  Man måste vara medveten om att vi är olika myndigheter som styrs av olika lagar. Akuta ärenden fördröjs aldrig, medarbetarna är noga med att följa rutiner och arbetet följs upp systematiskt.

LÄS ÄVEN Debatt: Obegripligt att S avstår åtgärder för att lätta på trycket i socialtjänsten i Skärholmen

Hur ser intresset ut för att fortsatt arbeta som socialsekreterare i Skärholmen? 

– Vi har haft många sökanden på tjänsterna som har annonserats ut.

Hur ska ni förmå dem att stanna kvar? 

– Genom systematiskt arbetsmiljöarbete och dialog med medarbetarna, säger Magnus Borgsten.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:

Mest lästa:

Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

Mest lästa
EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: