Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

De går samman för att rädda Ekholmens parklek – nu tar de nästa steg

Publicerad 18:37, 17 oktober 2024

Ekholmens parklek, en kommunalt bemannad parkleksverksamhet i Skärholmen, är stängd. Stugan, navet i parken, är igenbommad sedan i våras.

Nu har en namninsamling startats för att öppna den bemannade parkleken igen. Initiativtagare är Mikaela Valencia Veide och Cornelia Blom Lidén, lokalbor och småbarnsföräldrar.

– Det är väldigt deppigt att parkleken stängts. Parken är övergiven och lämnad. Jag har besökt parklekar i andra stadsdelar och där är det mycket liv och rörelse, säger Cornelia Blom Lidén.

Enligt Mikaela Valencia Veide är parken en naturlig mötesplats för dem som bor i området. Tidigare brukade parklekens personal ordna med korvgrillning, odling och pyssel, berättar hon.
– Om parkleken varit öppen hade det anordnats ett disco här varje fredag, med servering av våfflor till självkostnadspris, säger Mikaela Valencia Veide.

Cornelia Blom Lidén berättar att stadsdelen gjorde en renovering av parkleken för två år sedan. Fram tills dess fungerade parken både som en parklek och som en öppen förskola, som nyttjades under såväl förmiddagar som eftermiddagar.

Efter renoveringen infördes åldersgräns i parkleken. Det innebar att endast barn i åldrarna 7-12 fick vistas i stugan.
– De var väldigt stränga med den här åldersgränsen.

I våras bommade parkleken igen. Motivet var att parken hade för få besökare.
– De ansåg att pengarna gjorde mer nytta för fler någon annanstans. Det är en rimlig tanke på papper, men om man samtidigt avvisar besökare… Det är väldigt konstigt. Vi är många som har velat nyttja parkleken, men som inte har fått det, säger Cornelia Blom Lidén.

LÄS ÄVEN: Polisen övervakar Skärholmen centrum med drönare

Mikaela Valencia Veide och Cornelia Blom Lidén anser att en bemannad parklek behövs för att öka tryggheten i området.
– Det pratas ju om trygghetsskapande åtgärder, och då är den här parkleken precis det som behövs. Vi som bor i området använder parken för att umgås och lära känna varandra och alla barn, säger Cornelia Blom Lidén.

Mikaela Valencia Veide fortsätter:
– Det är exakt det vi behöver i ett område som har problem med kriminalitet.



Cornelia Blom Lidén och Mikaela Valencia Veide framför stugan.

Cornelia Blom Lidén och Mikaela Valencia Veide deltog nyligen på ett möte med Elisabet Berne, områdeschef i Skärholmens stadsdelsförvaltning, och stadsdelsdirektören Lisa Kinnari. Med sig hade de sin namninsamling, som i skrivande stund har 275 underskrifter.

Hur var mötet?
– Det var intressant. Det kändes som att de förstod att det är många som bryr sig, säger Cornelia Blom Lidén.

Hon fortsätter:
– Tidigare har vi hört att stugan eventuellt kan komma att rivas. Men på mötet sa de att den blir kvar.

LÄS ÄVEN: Prisad konstnär hedrar sin hembygd med spektakulärt verk på Vårbergstoppen

Cornelia Blom Lidén berättar att det finns ett direktiv från Stockholms stad som säger att parklekar ska utvecklas.
– Direktivet följs inte här på Ekholmen. Det måste vi ta vidare, i dialog med Skärholmens stadsdel.

Vad svarade stadsdelen på det?
– De höll med om att de inte har utvecklat vår parklek. Men de ville samtidigt slå från sig. De ville inte säga att de har lagt ned parkleken, utan att de har förflyttat resurserna. Men parkleken är ju nedlagd.

I nuläget har stadsdelen inte några planer på att öppna parkleken, berättar Cornelia Blom Lidén.
– Men de var ändå samarbetsvilliga, kändes det som. Vi fick inga besked, men vi ska träffas igen i november. Tills dess ska de fundera på sitt håll på vad de skulle kunna göra, och vi ska fundera på vad vi vill göra.

Vad är nästa steg för er?
– Vi ska sammanfatta vilka aktiviteter som kan bedrivas i parkleken. På mötet bad de oss att tänka efter kring vad vi kan bidra med, och att konkretisera det ännu mer.

Här är namninsamlingen

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Jim Smith Rehnström

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: