
Prisad konstnär hedrar sin hembygd med spektakulärt verk på Vårbergstoppen
vårberg Publicerad 18:08, 3 oktober 2024På torsdagseftermiddagen, högt upp på Vårbergstoppen invigdes ett nytt konstverk. Albin Karlsson är konstnären som har skapat ett 15,5 meter högt träd i rostfritt stål.
Albin Karlsson är uppvuxen i Vårby gård och minns platsen sedan han var barn.
– Jag var fem år och lärde mig att cykla här. Jag tycker platsen inbjuder till rekreation med den fina utsikten, säger Albin Karlsson.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Hela Vårbergstoppen är egentligen ett artificiellt berg, en tipp som växte fram av resterna från tunnelbanebygget.
– Mitt träd i stål blir därför en dialog med de båda begreppen natur och artificiella material.
Stockholm stad skriver i ett pressmeddelande att Vårbergstoppen under åren har utvecklats till en ny park med olika funktioner där riktlinjerna har varit respekt för ekologi och biologisk mångfald. Platsen kännetecknas av ett rikt fågelliv och är ett viktigt häckningsområde för många fågelarter.

Varför blev det just ett träd?
– Jag har tidigare försökt att bli fågelskådare, men aldrig lyckats. När jag tar upp kikaren finns det inga fåglar synliga i linsen, de är alla borta, trots att de nyss var där. Ett träd här skulle kunna fungera som en rastplats för fåglarna på sina flyttvägar ner till kontinenten. De kan navigera mellan toppar och då blir Vårbergtoppen en tillfällig vila. Skulpturen blir ett av deras många riktmärken.

Varför valde du att göra ett träd i stål?
– Rostfritt stål glänser till skillnad från aluminium, som jag tidigare använt till en annan trädskulptur. Jag ville undvika att materialet rostar och ärgar efter ett tag.
Stockholm stad beskriver skulpturen som en “suggestiv gestaltning” av en torraka. Ett träd som dött, men som ändå står kvar. Torrakor är viktiga tillhåll för insekter och skulpturen blir då en “sinnebild för naturens kretslopp”.

Albin Karlsson utbildade sig till verkstadstekniker innan han utbildade sig vid Konstfack i Stockholm.
Hur har din kreativa arbetsprocess sett ut?
– Teknik och konst har gått hand i hand i mitt konstnärskap, liksom relationen till tid. Natur är något som växer fram. Jag började därför med att skapa en specialkonstruerad 3D-printer som skulle printa ut liknande former av grenar och rötter som jag hittat. Jag trodde att den skulle sköta sig själv. Men det var mycket problem där svetstråden fastnade i munstycket.
År 2005 tilldelades Albin Karlsson Beckers konstnärsstipendium. Han har skapat en rad offentliga verk, till exempel vid Umeå universitet, Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg och Lundamo skole. Han har ställt ut på band annat Moderna Museet och Nationalmuseum i Stockholm samt på Triennale di Milano. Albin Karlsson finns representerad på Nationalmuseet.

Hur lång tid har det tagit att skapa skulpturen?
– Det tog ungefär ett år från idé till färdigt verk. Men det har blivit försenat, bland annat på grund av pandemin. Nu har det stått här sedan i våras.

Skulpturen är döpt till “This too shall pass” varför då?
– Det är ett persiskt ordspråk som även används inom buddhismen. Allt gott och även allt ont kommer en gång försvinna. Det blev som en dåraktig motsägelse att försöka bygga ett träd i stål eftersom även det kommer en dag att försvinna. En annan mer jordnära och praktisk förklaring var att det var jättejobbigt att ligga och svetsa samman alla delar inuti trädet. Då tröstade jag mig med att även detta skulle en dag vara slut.

Medverkande vid invigningen på Vårbergstoppen var förutom konstnären Albin Karlsson även Stockholm konsts nya chef Eleonora Fors Szuba (till vänster i bild) som delade ut en blombukett och äldre-och kulturborgarråd Torun Boucher (V) höll tal.
Text och foto Maria Fabien
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Skärholmens och Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k