Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

konstnär konst collage

Nya skulpturen engagerar Hägerstensborna – konstnären imponerad över intresset

Konstnären Jonas Liveröd har under förra veckan väckt nyfikenhet hos många Hägerstensbor. På Västertorpsplan har han tillsammans med tre medhjälpare monterat en 500 kilo tung träskulptur runt den befintliga skulpturen som står på torget.

Många har stannat för en pratstund med konstnären. 

– Jag vill göra skulpturen till en del av Västertorp. Jag vill att de boende ska känna att den tillhör deras kultur och är en del av deras värld. Jag har märkt att de är väldigt stolta över sitt kulturella arv, så jag känner att det vore väldigt kul om detta blir en fortsättning på det. Att konsten blir en del av deras område, säger Jonas Liveröd.

I Västertorp finns Stockholms största skulpturpark. Totalt 21 stycken skulpturer är placerade i stadsdelen.

LÄS ÄVEN: Yta för boule i Västertorp efter medborgarförslag

Det nymonterade verket är en kommentar på Eric Grates staty Trädet som upprättades på Västertorpsplan 1955. Originalstatyn föreställer Dafne, nymfen som förvandlades till ett lagerträd. Jonas Liveröd har med sitt verk gett statyn rörelse och nytt liv. 

– Jag har gjort ett verk på torget som omfamnar Eric Grates skulptur kan man säga. Jag hoppas att det ska få folk att se skulpturen igen. Mycket av konsten i området är äldre och som lokalinvånare är det ju lätt att sluta se saker efter ett tag. Men när mitt verk försvinner hoppas jag att folk kommer se skulpturen på nytt.

Jonas Liveröd berättar att de som jobbar och är verksamma på Västertorpsplan har blivit involverade i projektet på ett oväntat sätt. Engagemanget har varit stort från flera håll. En av de som haft nära kontakt med projektet är Björn Ivö. Björn är ägare och driver Friwaco, TV- och radioaffären på Västertorpsplan, och har skulpturen precis utanför sitt skyltfönster.

– Den där skämmer sig inte. Han gjorde det bra tycker jag. Så all heder till honom. Det är bara bra för centrumet, säger Björn Ivö.

Även förbipasserande och boende i området har visat stort intresse för projektet. Under de fyra dagar som skulpturen monterats har många visat sin uppskattning för initiativet.

– Jag är van vid att folk stannar och pratar med mig. Men jag har aldrig upplevt någonting som i Västertorp. Unga, gamla, hemlösa, alla olika sorts typer har kommit fram till mig och velat prata om vad jag gör och om konsten i Västertorp. Jag har aldrig varit med om en stadsdel som är så utbildad om sin lokala konst. Det är kul när folk är engagerade, säger Jonas Liveröd.

Skulpturen är en del av konstfestivalen Wall Street som pågår i Stockholm under sommaren, och kommer att vara på plats till 31 augusti. Lördagen den 6 juni sker en officiell invigning av statyn. 

LÄS ÄVEN: Sandra ökar tempot på Apans andra hand i Västertorp

Om konstnären:
Jonas Liveröd är född 1974 och bor och arbetar han från sin gård i Västergötland.

Hans arbete definieras av ett ständigt utforskande av nya material, metoder och idéer. Han arbetar internationellt och har gett ut ett antal prisbelönta publikationer. Just nu är han aktuell med utställningar på Värmlands museum, Bror Hjorths hus i Uppsala och Alma Lövs museum i Värmland. 

Prenumerera gärna på Bättre stadsdel. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här.

Publicerad 15:48, 2 juni 2022
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. FÄRGFABRIKEN JULMARKNAD

    10 december kl.11:00 - 11 december kl.17:00
  2. Julfest på Eolshälls 4H-gård

    11 december kl.12:00 - 16:00
  3. Luciakonserter i Uppenbarelsekyrkan

    11 december kl.15:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: