Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Här tränar ett av Sveriges bästa futsal-lag

Bättre stadsdels reporter Pierre Dahlgren fick hänga med på ett träningspass med Söder Futsal – som spelar i högsta ligan och tränar i nya Vintervikshallen.

Snabba fötter. Hårt spel. Jag jagar efter. Springer och springer men kommer inte åt bollen. Det går för fort och jag blir bortspelad. Efter några minuters jagande blir jag till slut tunnlad. En pass som går mellan mina ben. Hela laget inklusive jag brister ut i skratt.

Vi befinner oss i Vintervikshallen mellan Aspudden och Gröndal. Jag är med på en träning med ett av landets främsta inomhusfotbollslag, eller futsal-lag som det heter.

Söder Futsal befinner sig mitt i en resa. De startade som ett kompisgäng som ”joxade trasa” under vinterhalvåret, nu har se blivit så pass bra att de förra året lyckades ta sig upp till Sveriges högsta liga, Svenska Futsalligan (SFL).

soderfutsal-6-of-7
Tränare Joakim Eriksson ger instruktioner mellan övningspassen.

Futsal är en av landets och världens snabbast växande sporter. Idag finns i Sverige över 155 000 registrerade futsalspelare.

Sporten är som vanlig fotboll, men ändå inte. Planen är lika stor som en handbollsplan och man använder samma mål. På planen finns en målvakt och fyra utespelare. Bollen är något mindre än en vanlig fotboll samt att den väger mer, vilket motverkar studs.

soderfutsal-4-of-7
Målvakterna värmer upp.

Söder Futsal är mitt i förberedelserna inför den kommande säsongen som drar igång i november. En del nya ansikten är med och provtränar denna torsdagskväll. Jag välkomnas av kaptenen i laget, Aleks Tomevski. Han berättar om deras utveckling till ett väletablerat futsal-lag.

– Vi har alltid varit seriösa. Förra säsongen tränade vi ännu hårdare och satsade lite mer. Och nu är vi i SFL, säger Aleks.

Han blickar mot de andra i laget som nickar instämmande.

– Förra säsongen blev jag kapten i laget. Det var nog därför vi gick upp! fortsätter Aleks med glimten i ögat och sneglar än en gång mot sin lagkompisar. Denna gång bemöts han av gapskratt.

Träningen fortsätter. Efter övningar med koner och mindre mål är det dags för spel på hela planen. Jag imponeras verkligen av hur fort det går. Passningarna är rappa och välplacerade. En snabb överstegsfint och en tempoväxling senare och jag har åter igen hamnat på efterkälken.

soderfutsal-3-of-7
Tempot i futsal är betydligt högre än vanlig fotboll.

Målsättningen för denna och kommande säsonger är klar. Söder Futsal vill inte bara etablera sig i SFL, utan även etablera sig i närområdet.

– Vi vill visa upp oss och visa att vi finns i söderort. Vi hoppas att det kommer lite publik på våra hemmamatcher i Vintervikshallen. Sen om 2-3 år hoppas vi kunna starta ungdomslag och fortsätta vår utveckling därifrån, säger lagledare och tränare Joakim Eriksson.

 

Svenska Futsalligan
Säsongen 2014/2015 startade Svenska futsalligan (SFL) med 16 lag från hela landet, fördelat på två 8-lags serier (norra och södra). Utöver detta spelas också regional- och distriktsserier. Dessutom spelas SM för ungdomar, 15 och 17 år, som en årlig återkommande tävling.

Text: Pierre Dahlgren
Bild: Alex Farnsworth

olearys-sporten

Publicerad 16:41, 19 september 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: