Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Då öppnar nya folkhögskolan i Älvsjö: De existentiella frågorna är välkomna

Publicerad 14:25, 10 september 2024

S:ta Birgittas folkhögskola flyttar snart in i LM Ericssons tidigare huvudkontor i Kabelverket i Älvsjöstaden.

– Våra studerande och lärare är mycket förväntansfulla att få påbörja vårterminen i nyrenoverade och inspirerande lärandemiljöer, säger Conny Strömberg, biträdande rektor för S:ta Birgittas folkhögskola i Stockholm.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Som Bättre stadsdel tidigare rapporterat flyttar skolan sina verksamheter från Stockholm och Södertälje till Älvsjö för att skapa en samlad utbildningsmiljö för både studerande, lärare och ledning.

LÄS ÄVEN: Folkhögskola och biståndsorganisation flyttar till Älvsjö

Fastigheten Kabelverket ägs numera av fastighetsbolaget Fabege. Från 1917 till 1930-talets senare hälft var det huvudkontor för LM Ericsson innan bolaget flyttade till det då ännu oexploaterade området Midsommarkransen.

Som Bättre stadsdel tidigare rapporterat ska även Caritas flytta till Älvsjöstaden. Det är katolska kyrkans organisation för bistånd, humanitär hjälp och internationell utveckling. Flera katolska organisationer inom Stockholms katolska stift kommer också att flytta till Älvsjö men vilka vill inte organisationen avslöja ännu.

S:ta Birgittas folkhögskola är Sveriges äldsta katolska folkhögskola grundad 1988. På skolan kan man läsa allmän högskoleförberedande kurs, förberedelse till sjuksköterskeprogrammet, social samhällsinriktning samt undersköterskeutbildning. 

Hur märker man i undervisningen som elev hos er att det är en religiös skola?
– Skolan arbetar utifrån en kristen värdegrund och människosyn. Det innebär bland annat att värna varje människas okränkbara värdighet och att varje människa har en plats i samhället. Ingen människa är en olyckshändelse eller oönskad, säger Conny Strömberg och fortsätter:

– Undervisningen på skolan är däremot inte religiös, men de existentiella frågorna är en naturlig del av att vara människa och är därför välkomna att komma upp till ytan.

Flytten av skolan är planerad till vårterminen 2025. 

Tack för att du läser Bättre stadsdel.  Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: