Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Sammanslagningen av stadsdelarna kan missgynna den lokala demokratin

DEBATT. Enligt den blågröna majoriteten i stadsdelsnämnderna i Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen är det inga ekonomiska besparingar som ligger bakom förslaget till sammanslagning av de båda stadsdelsområdena som kom den här veckan.  Trots allt har de genomfört en skattesänkning som kostar medborgarna och skattebetalarna i staden 400 miljoner kronor. 

Är det en testballong som de blågröna försöker sig på? Den blågröna majoriteten i Älvsjö skrev 25 september i Bättre stadsdel  ”Sedan vi tog över styret har Älvsjö fortsatt att utvecklas positivt”. De skrev bland annat ”I den grönblå majoriteten ser vi allvarligt på situationen. Och det kommer att krävas åtgärder för att säkra Älvsjös välfärd på sikt”. Och att ”Budgetanpassningarna ska i huvudsak vara administrativa och strukturella”.

Ja, det finns ett underskott på 12,7 miljoner kronor att åtgärda. De avslutar med ”Vi är fyllda med energi att ta oss an de kommande åren med olika utmaningar för att utveckla ett fantastiskt och växande Älvsjö”.  

Det gäller att slå knut på sig själv ibland. Även Hägersten-Liljeholmen går med ett underskott på 4,8 miljoner kronor. Ordföranden (L) säger i Bättre stadsdel att det ”inte handlar om besparingar i verksamheten, men vi sparar på färre lokaler och administration”. Det är klart det handlar bara om budgetanpassningar och strukturella anpassningar – inga besparingar. 

Det gäller att slå knut på sig själv. 2017 lade Moderaterna en motion i kommunfullmäktige om att minska de 14 stadsdelsnämnderna till 5. Då var förslaget att Älvsjö – Hägersten-Liljeholmen och Skärholmen skulle slås ihop. Stadsdelsnämnden i Älvsjö avslog förslaget. 

Till nämndens protokoll fogades funktionshinderrådets synpunkter: 

”Rådet har tagit del av ärendet och framför följande. Rådet anser det angeläget att Älvsjö får förbli en egen stadsdel. Det ger större möjligheter för såväl politikerna i nämnden som rådsledamöterna att följa upp de lokala frågorna, speciellt när man nu under en lång tid framöver bygger ut området med en snabb befolkningsökning som följd”.  

Undrar om den här testballongen faller i god jord i Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen. Redan 1994 skrev Dagens Nyheter: ”Med svenska mått mätt är Stockholm en stor stad. Politiska avgöranden fattas ofta alltför långt borta från medborgarna”. 

Jag tycker den blågröna majoriteten ska fundera över detta. Alla vet att det behövs en administration och lokaler ute i stadsdelsnämnderna.

Bengt Sundell (V), Aspudden.

Publicerad 09:44, 11 oktober 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Cirkusskola med Cirkus Cirkör på Parkleken Kristallen

    16 juli kl.12:00 - 14:45
  2. Sommarmusikandakt på kajen

    19 juli kl.18:00 - 19:00
  3. Käpphästridläger på Eolshälls 4H-gård

    20 juli kl.09:00 - 30 juli kl.13:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: